Davos: Europa si razboiul monedelor, principalele griji la nivel mondial

Duminica, 30 Ianuarie 2011, ora 01:10
1473 citiri
Davos: Europa si razboiul monedelor, principalele griji la nivel mondial

Problema legata de datoriile din zona euro este unul din subiectele cele mai aprinse discutate in cadrul Forumului Economic Mondial, tinut in Davos, Elvetia. 

Comisarul european pentru probleme economice, Olli Rehn, a declarat ca guvernele din uniunea monetara au cazut de acord sa majoreze capacitatea de finantare a fondului de sprijin financiar, pentru a-l face mai flexibil, insa nu vor ridica nivelul garantiilor, in prezent de 440 de miliarde de euro.

Astfel, a dat nastere unei nou runde de discutii pe marginea capacitatii efective a fondului de a ajuta tarile aflate in dificultate, deoarece multi economisti sunt de parere ca suma nu va fi de ajuns pentru Portugalia si Spania, si cu atat mai putin pentru alte tari care ar putea avea nevoie de ajutor.

De exemplu, unii oficiali europeni au cerut garantii de 1 trilion de euro, pentru a calma spiritele in pietele financiare. Daca planul va fi, in cele din urma, aprobat, fondurile totale disponibile ar trebui sa se ridice la 700 de miliarde de euro, inclusiv fondurile din partea Fondului Monetar International.

Liderii europeni nu au intarziat sa apere euro in fata oficialilor prezenti la Davos. Nicolas Sarkozy, presedintele Frantei, a declarat ca analistii care prevad prabusirea euro pur si simplu nu inteleg spiritul Europei. "Moneda euro inseamna Europa, iar Europa inseamna 60 de ani de pace", a spus Sarkozy.

"Nu ne vom intoarce niciodata cu spatele la euro, nu il vom abandona niciodata", a completat el, adaugand ca si Angela Merkel, cancelarul german, este de aceeasi parere.

Din cauza faptului ca nu beneficiaza de un rating AAA (cel mai mare posibil), capacitatea reala a Fondului European de Stabilitate Financiara este de numai 250 de miliarde de euro.

Vezi continuare pe ziare.com

Prețuri imense la Mamaia Nord și la Poiana Brașov. Cât a ajuns să coste o noapte de cazare pentru minivacanța de 1 Mai și Paște
Prețuri imense la Mamaia Nord și la Poiana Brașov. Cât a ajuns să coste o noapte de cazare pentru minivacanța de 1 Mai și Paște
România continuă să fie pe primul loc în UE când vine vorba despre inflație. Un bun exemplu în acest sens reprezintă tarifele din stațiuni, stabilite de hotelieri. Față de anul trecut,...
#forumul economic mondial davos, #concluzii forumul economic mondial, #datorii, #zona euro, #euro, #datorii zona euro, #cresterea inflatiei, #inflatie, #davos , #stiri Angela Merkel