De ce nu reusesc femeile de afaceri in Europa?

Sambata, 28 August 2010, ora 09:57
1818 citiri
De ce nu reusesc femeile de afaceri in Europa?

Desi cel mai puternic politician din Europa este o femeie, cancelarul german Angela Merkel, in lumea afacerilor, femeile nu reusesc sa se impuna pe batranul continent.

Cancelarul german a reusit sa impresioneze tocmai prin modul in care gestioneaza economia tarii, Germania fiind singura care se apropie de tinta de deficit bugetar impusa de Uniunea Europeana de 3 la suta din PIB, cu un deficit de 3,5 la suta.

Chiar si acest procentaj modest in comparatie cu alte tari europene, conduse de barbati (Franta - 7,8%, Spania - 9,4%, Grecia - 8,1%, Marea Britanie - 11,5%) reprezinta o dublare a deficitului bugetar, in prima jumatate a acestui an, comparativ cu perioada similara de anul trecut.

Cum a reusit Merkel sa sustina Germania in timp de criza? A cerut reduceri de cheltuieli acolo unde acestea se puteau opera si a impus statelor cu mari datorii din zona euro sa implementeze masuri de austeritate. Desi atat guvernul francez, cat si cel american au considerat ca este o politica periculoasa, ea a dat roade.

In schimb, fostul premier britanic, Gordon Brown, s-a aratat total neajutorat in fata crizei, fapt care a si condus la pierderea alegerilor.

Daca o femeie a ajuns, practic, sa conduca Uniunea Europeana, chiar daca indirect, de ce nu reusesc femeile sa conduca si marile corporatii europene?

In companiile din Europa, doar 10 la suta din membrii consiliilor de administratie sunt femei. Desi multe companii au incercat sa imbunatateasca situatia, aducand un oarecare echilibru, recent, mai multe guverne au anuntat ca vor reglementa aceasta problema prin lege, daca nu se face un efort in aceasta directie.

In plus, Viviane Reding, comisarul european pentru drepturi fundamentale, a avertizat companiile ca, daca nu actioneaza voluntar, Comisia Europeana va impune o cota de 20 la suta pentru numarul de femei din consiliile de administratie.

Mai multe studii au demonstrat ca o egalitate a sexelor este benefica in afaceri, modul de gandire al barbatilor si femeilor fiind diferit.

In plus, prezenta femeilor la conducere imbunatateste raportul cu actionarii, iar stilul lor managerial imbunateste comunicarea din companie. Insa, pentru ca toate aceste lucruri sa se intample, trebuie sa existe cel putin trei femei in fiecare consiliu de administratie.

Iata cateva motive pentru care femeile nu fac parte din aceste consilii, potrivit revistei Forbes:

Lipsa femeilor calificate corespunzator

Una din cele mai des intalnite scuze pentru a nu promova femeile in pozitii de conducere este ca acestea nu ar fi destul de bine pregatite pentru un astfel de post.

Cu toate acestea, exista multe femei care detin pozitii in middle-management. Prin urmare, problema este, de fapt, una de recrutare. Barbatii au tendinta de a recruta din cercul lor de cunostinte, care este alcatuit tot din barbati, ignorand cu totul femeile.

Cotele impuse ar compromite calitatea

Contrar acestei idei, in Norvegia, de exemplu, femeile recrutate pentru posturi de conducere trec printr-un interviu foarte dur, alegandu-se astfel, cele mai bune candidate.

Ingrijirea copilului

Progresul carierei unei femei este incetinit in momentul in care nu exista cineva de incredere care sa aiba grija de copii sau daca femeile sunt cele care intretin copiii.

Companiile ar putea ajuta in acest sens, oferind un program de lucru flexibil. In plus, nu spune nimeni ca doar femeile ar trebui sa aiba grija de copii. Astfel, barbatii ar putea fi "educati" in acest sens, preluand responsabilitatea de ingrijire in momentul cand partenera sa este in plina ascensiune in cariera.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#afaceri, #calificare, #femei, #promovare , #stiri Angela Merkel