DILEMA: Salvam zona euro sau ne protejam tara?

Joi, 09 Iunie 2011, ora 10:02
1400 citiri
DILEMA: Salvam zona euro sau ne protejam tara?

Statele puternice din UE se zbat intre salvarea economiilor periferice si protejarea propriilor interese. Mai mult decat oriunde, in Germania, cancelarul Angela Merkel trebuie sa aleaga intre a face ceea ce este corect economic si politic si a-si satisface alegatorii.

Evenimentele din Europa contrasteaza cu fastul ceremoniei prilejuite de vizita din aceasta saptamana a lui Merkel in SUA. Daca oficialii europeni nu vin cu un plan credibil pentru a rezolva problemele financiare ale Greciei, Irlandei si Portugaliei, toata omenirea va avea de suferit.

Ca lider al celui mai mare si mai bogat stat din zona euro, este in puterea lui Merkel sa stinga criza. Insa, in contextul peisajului politic din Germania, cancelarul nu are stimulentele necesare pentru a face vreo miscare indrazneata.

Viata germanilor este linistita in acest moment. Exporturile infloresc, in parte datorita puterii scazute a euro in urma crizei si a concesiilor facute de angajatii nemti in ultimii ani. Rata somajului scade, economia si optimismul mediului de afaceri cresc.

Indicele bursier DAX a castigat 21 de procente in ultimul an. Astfel de rezultate nu pot decat sa-i linisteasca pe nemti.

In acest moment, Partidul Democrat al lui Merkel se lupta pentru a recastiga teren in alegerile din 2013, relateaza Bloomberg. Astfel, sa le ceara nemtilor sa salveze economiile problematice ale UE ar fi foarte riscant din punct de vedere politic.

Pe de alta parte, o restructurare a datoriilor care implica pierderi mari pentru bancile germane poate provoca o alta criza financiara. Bancile din Germania sunt cele mai mari surse de credit pentru Guvernul Greciei, volumul imprumuturilor ajungand la 22,7 miliarde de dolari.

Solutie: Initiativa Viena

Alegerea cea mai buna pentru Merkel ar putea fi calea de mijloc. Comisarul ar putea, spre exemplu, sa aplice metoda Initiativei Viena. Astfel, creditorii privati ar cumpara noi obligatiuni grecesti inainte ca cele deja existente sa se maturizeze.

Folosita in Europa de Est in 2009, aceasta metoda a atras suportul lui Jean-Claude Trichet, presedintele Bancii Centrale Europene (BCE), si al lui Olli Rehn, comisarul pentru economie si afaceri.

Acest lucru i-ar da Greciei mai mult timp sa-si aduca datoriile pe o traiectorie sustenabila. Mai mult, bancile ar avea timp sa se pregateasca pentru o restructurare care pare a fi inevitabila.

Merkel ar putea propune BCE sa nu mai accepte ca garantii obligatiunile Greciei, Portugaliei si ale altor state membre care au esuat in a-si atinge tintele fiscale in ultimii trei ani.

Totusi, o altfel de solutie nu are sanse sa calmeze pietele. Investitorii si-ar face griji in continuare in legatura cu impactul asupra bancilor pe care l-ar provoca nerespectarea promisiunilor asumate de Grecia.

Mai important, Merkel ar irosi oportunitatea de a corecta hibele din zona euro scoase la iveala de criza.

#angela merkel, #criza, #germania, #recesiune, #zona euro , #stiri Angela Merkel