Euro, in genunchi la picioarele GERMANIEI

Miercuri, 20 Iulie 2011, ora 16:40
3539 citiri
Euro, in genunchi la picioarele GERMANIEI

Timpul de gandire al liderilor europeni s-a consumat. Daca joi nu reusesc sa ajunga la un acord in ceea priveste plata datoriilor si impartasirea poverii fiscale, sistemul monetar european este sortit sa cada. 

"Avem in fata doua alegeri: fie se unesc sistemele fiscale, fie cade intreaga zona euro", spune David Bloom, sef la banca HSBC.

"Nu mai este timp de discutii, devreme ce pericolul ameninta sa se extinda in Spania si Italia".

Salvarea sta in mainile Germaniei care poate linisti pietele cu o reafirmare a angajamentului fata de zona euro.

"Nu vom face pasi spectaculosi, dar vom impune o serie de masuri progresive", a spus cancelarul Angela Merkel.

Pe de alta parte, guvernatorul bancii centrale germane Bundesbank, a declarat pentru Bild Zeitung ca "nimic nu va distruge bazele unei politici bugetare solide mai rapid si mai sigur decat un acord care uneste raspunderea pentru datoriile suverane".

Europenii, si mai ales germanii platitori de taxe, vor fi raspunzatori de intreaga datorie a Greciei, spunea Jens Weidmann, presedintele Bundesbank.

Asta dupa ce, in urma cu cateva zile, refuzase sa emita eurobonduri pentru a cumpara obligatiuni ale statului spaniol si italian."Costurile sunt prea mari, iar efectele secundare, prea periculoase", considera Weidmann.

In esenta, Germania se afla in cautarea propriului destin national si loc in contextul european, o stare de spirit pe care a transferat-o si Olandei, Finlandei sau Frantei.

Confuzia generala reflecta ipostaza schizofrenica a natiunilor tribale, care se afla acum in situatia de a alege o trezorerie comuna sau dezmembrarea unui proiect european vechi de jumatate de secol.

Liderii europeni care se intrunesc joi la un summit extraordinar ar dori sa stabileasca o politica de cumparare a datoriilor Greciei, impunand un default selectiv.

Criza este inca o data cu un pas in fata. Teama ca Italia si Spania o vor lua pe urmele Greciei a modificat intregul peisaj financiar.

"Politicienii nu pot sau nu vor sa inteleaga ca zona euro este pe marginea prapastiei. Grecia pare ca nu mai poate fi reparata, Italia este aproape de dezastru, iar sansele ca euro sa dispara in curand sunt foarte mari", este analiza celor de la Societe Generale.

Fondul de obligatiuni Pimco are propriul plan de salvare: Grecia, Irlanda si Portugalia sa fie lasate prada crizei, in timp ce Spania si Italia sa fie salvate cu orice cost.

De ce este responsabilitatea Germaniei sa salveze euro

Nascuta dupa distrugerile celui de-al Doilea Razboi Mondial, ideea solidariatii europene nu a venit dintr-o iubire subita intre natiuni, ci dintr-o suspiciune reciproca si intemeiata, scrie The Telegraph.

Prima parte a secolului 20 a aratat ca nici atunci cand este invinsa, Germania nu poate fi tinuta la pamant. S-a intors intotdeauana.

Cea mai buna solutie a fost integrarea ei intr-un sistem comun, cu beneficii pentru toate partile implicate.

Cand reunificare Germaniei ameninta cu nasterea unui vechi inamic in inima Europei, urmatorul pas logic a fost o integrare si mai agresiva, prin intermediul sistemului monetar.

Renuntarea la marca germana era o parte din pretul platit de germani, dornici sa reuneasca Estul cu Vestul.

Acum, Germania este chemata sa isi reafirme increderea in sistemul in care a fost integrata cu ani in urma.

In cele din urma, sentimentul de vinovatie post-razboi ar putea sa exercite inca o influenta majora asupra deciziei finale. 

#angela merkel, #criza, #euro, #germania, #grecia, #italia, #spania, #zona euro , #stiri Angela Merkel