Euroobligatiunile, un fel de colectivizare a datoriilor din zona euro

Joi, 24 Mai 2012, ora 18:03
1886 citiri
Euroobligatiunile, un fel de colectivizare a datoriilor din zona euro

Germania se opune introducerii de euroobligatiuni si sustine ca acestea nu vor stabiliza economia zonei euro,ci vor duce la o favorizare tarilor care aplica politici bugetare proaste.

Analistul economic Ionel Blanculescu a declarat pentru Business24 ca Germania are toate motivele sa nu doreasca introducerea de euroobligatiuni, pentru ca, sustine el, aceasta reprezinta un fel de colectivizare a performantei la nivel european, care nu este corecta.

CAP-ul comunist, in varianta capitalista

"Pana la urma, traim in capitalism, nu in comunism, pentru ca atunci ar fi trebuit sa colectivizam randamentele la obligatiuni de asa natura incat sa apara eurobondurile", spune Blanculescu.

El sustine ca, euroobligatiunile sunt similare CAP (Cooperativa Agricola de Productie). "Avem acelasi pret la un anumit produs in toate CAP-urile, chiar daca unul dintre CAP-uri este mai productiv si poate sa vanda la preturi mai mici. Exact asa ceva se intampla cu colectivizarea obligatiunilor la nivelul euro", sustine economistul.

Ionel Blanculescu sustine ca Germania nu va accepta niciodata sa se imprumute la dobanzi mai mari, pentru ca, in prezent statul german se imprumnuta cu 0% dobanda. "Statul german se refinanteaza cu 0%, in prezent, deci, cum sa se imprumute nemtii la 3%, doar asa, din solidaritate cu romanii, bulgarii sau grecii, in conditiile in care statul german a aplicat masuri de austeritate si nu a aruncat cu banii pe fereastra".

Obligatiunile euro, doar un exercitiu de imaginatie

Blanculescu este ferm convins ca sistemul de euroobligatiuni nu va fi niciodata implementat si ca, nu se poate discuta despre asa ceva decat la nivel de imaginatie. "In momentul in care vor exista euroobligatiuni la nivelul UE, atunci se va putea spune ca, Uniunea Europeana a parasit capitalismul si a intrat in comunism", sustine Blanculescu.

Economistul spune ca, pe aceasta tema, discutiile intre Germania si Franta, pilonii zonei euro, au ajuns intr-un mare impas. "Germania a spus: cand discutam de eurobonduri, s-au incheiat discutiile, iar Franta a spuns: cand discutam de eurobonduri, acesta este punctul de plecare al discutiilor. Deci, va dati seama ca nu exista niciun fel de intereferenta intre cele doua state", a punctat economistul.

Titlurile de stat, un business fara risc

Analistul economic Ilie Serbanescu sustine ca euroobligatiunile reprezinta o modalitate de a-i face si pe cei nevinovati sa plateasca pentru pierderi, in cazul de fata Germania.

El sustine ca in joc nu este nici Grecia si nici zona euro, ci regula care guverneaza capitalismul contemporan, care, in opinia sa, nu prea este capitalista. "Daca investesti banii intr-o afacere, iar aceasta nu merge, dai faliment. Daca, insa, investesti banii in titluri de stat, atunci statul trebuie sa-ti plateasca sumele, deci nu mai intri in faliment", concluzioneaza Ilie Serbanescu.

El sustine ca, nu intereseaza pe nimeni despre soarta Greciei, insa, daca este declarata falimentara, atunci se creeaza un precedent, sustine economistul, care considera ca, programele de ajutor al Greciei sunt, de fapt, bani, pe care tarile ii imprumuta statului elen, nu ca sa se salveze, ci sa-i plateasca.

Nemtii nu vor sa auda de euroobligatiuni

"Credem ca euroobligatiunile nu sunt un bun instrument pentru a stabiliza Europa, deoarece ele ar elimina presiunea exercitata asupra partenerilor nostri pentru a intreprinde reforme si ar submina disciplina de piata", a declarat Roesler intr-o conferinta de presa pe marginea unui forum al Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare in Europa (OECD).

"Euroobligatiunile ar recompensa tarile care nu aplica politici bugetare sanatoase si i-ar pedepsi pe cei care incearca intr-adevar sa aiba o politica bugetara sanatoasa si sa-si consolideze bugetul si, de aceea, noi le respingem", a insistat ministrul german.

"In opinia noastra, cresterea economica este ceva ce nu poate fi pur si simplu cumparat, ci ca reformele sunt necesare, fie ca este vorba de piata muncii, de privatizari", a mai spus Roesler.

Presedintele francez, Francois Hollande, a cerut ca perspectiva euroobligatiunilor sa fie inscrisa pe agenda Uniunii Europene in vederea summit-ului din iunie. Cancelarul german, Angela Merkel, si-a reafirmat opozitia fata de aceasta forma de mutualizare a datoriei statelor, care, in opinia sa, nu este o solutie pentru a favoriza cresterea economica.

#zona euro uniunea europeana, #zona euro criza, #zona euro prabusire, #euroobligatiuni , #stiri Angela Merkel