Europa ''Celor 27'' are premieri tineri

Joi, 07 Iunie 2007, ora 12:32
1053 citiri

MONDORAMA: Uniunea Europeana are lideri politici tineri. Numai Italia si Ciprul au premieri nascuti in anii '30. Celelalte tari sunt conduse de politicieni tineri, chiar daca nu toti ''noi''.

Imaginea lui Nicolas Sarkozy in tricou si pantaloni scurti care face jogging este deja una familiara, noteaza Roberto Zichittella in revista catolica Famiglia Cristiana. La 52 de ani, noul presedinte al Frantei ofera imaginea unui lider si mai tanar decat varsta din certificatul sau de nastere, plin de energie si vitalitate, cu reflexe rapide.

''Sarkozy se grabeste'' a titrat cotidianul Le Monde a doua zi dupa instalarea lui la Palatul Elysee, subliniind ca presedintele ales s-a prezentat cu doua minute in avans fata de programul prevazut pentru schimbul de garda cu Jacques Chirac, presedintele care si-a incheiat mandatul, in varsta de 74 de ani. Apoi, in 24 de ore Sarkozy a ales un premier de 53 de ani, pe Francois Fillon, si a pus pe picioare un guvern functional, cu jumatate din ministri femei si media de varsta a sefului suprem, 52 de ani. In acest fel, ''stilul Sarkozy'' irumpe pe scena politica europeana.

Un alt lider de 50 de ani vine la putere intro Europa de lideri relativ tineri, unde se intalnesc si premieri de 40 de ani. Dintre cele 27 de tari membre in Uniunea Europeana exceptie face numai Romano Prodi. Este singurul prim-ministru european nascut in anii '30 ai secolului al XX-lea. A venit pe lume in august 1939. Cateva zile mai tarziu avea sa izbucneasca cel de-al Doilea Razboi Mondial.

In afara de Prodi, in Europa celor 27 numai presedintele cipriot Tassos Nicolau Papadoupolos si premierul polonez Jaroslaw Kaczynski s-au nascut inainte de 1950.

Gordon Brown, politicianul scotian care, dupa o indelunga asteptare, la sfarsitul lunii iunieva lua probabil locul lui Tony Blair in Downing Street Nr 10, s-a nascut in 1951. Tony Blair a ajuns in mult ravnitul ''punct de sosire'' in 1997, pe cand avea numai 44 de ani. Dupa atat de multi ani ca ''numarul 2'', Brown va deveni premier, dar se expune riscului de a parea deja batran, sau oricum un om al trecutului. Prezinta o imagine mai dezinvolta si mai fascinanta, mai putin rigida, principalul sau rival, liderul conservator David Cameron. Nascut in 1966, merge cu bicicleta, face cu ochiul ecologistilor, da interviuri in bucatarie si gestioneaza pe Internet un blog personal caruia ii incredinteaza foarte des principalele sale mesaje politice. Daca in spatele imaginii se afla si ''substanta'' o vor decide alegatorii peste cativa ani.

Premierul cel mai tanar din Europa este letonul Aigars Kalvitis, care va implini 41 de ani la 27 iunie si a ajuns sef al guvernului la 38 de ani. Dupa ce s-a ocupat de agricultura, a inceput sa faca politica in 1997, infiintand Partidul Poporului. De cateva zile Letonia are si un nou presedinte, Valdis Zatler, de 52 de ani. Putin mai varstnic decat Kalvitis, cu ceva mai mult de o luna, este premierul bulgar Serghei Stanisev. Dupa studii la Moscova si la Londra a fost o vreme jurnalist iar in 1995 s-a apropiat de Partidul Socialist Bulgar.

Politician putin conventional, in 2002 Stanisev s-a prezentat la o reuniune a partidului conducand o motocicleta. Pe spatele gecii pe care o purta era scris: ''Daca puteti sa cititi aceste cuvinte, inseamna ca Elena a cazut undeva pe strada''. Elena este jurnalista cu care convietuieste. Pasionat de Internet, Stanisev navigheaza adesea pe Web iar in trecut a ''chat-at'' cu alegatorii sai. Dintre premierii europeni nascuti dupa 1960,frapeaza o data. Aproape toti, inca de tineri, au facut intotdeauna politica. in tarile din Est multi dintre ei inca de pe vremea cand existau inca regimurile comuniste. Slovacul Robert Fico, 42 de ani, s-a inscris in Partidul Comunist la 23 de ani.

Ungurul Ferenc Gyurcsany, 46 de ani recent impliniti, era la varsta de 20 de ani membru in organizatia tinerilor comunisti. Apoi s-a consacrat afacerilor si a facut avere, dupa care s-a reintors in politica. Cancelarul austriac Alfred Gusenbauer, care conduce la Viena o ''mare coalitie'', a fost militant al tinerilor socialisti.

Premierul spaniol Jose Luis Zapatero a participat la prima sa reuniune politica la 16 ani. Pentru a gasi lideri politici tineri nu este nevoie sa te indepartezi prea mult de Italia. Din luna apirlie, Republica San Marino are doi noi Capitani regenti, cu alte cuvinte seful statului si al guvernului. Este vorba de Alessandro Mancini si Alessandro Rossi. Pentru politica italiana ar fi chiar doi ''copii'': Mancini are 32 de ani, iar Rossi aproape 40.

Iata o lista cu varsta liderilor ''Celor 27'':

Franta - Nicolas Sarkozy 52 de ani
Marea Britanie - Gordon Brown 56 de ani
David Cameron 40 de ani
Tony Blair 54 de ani
Portugalia - Jose Socrates 49 de ani
Ungheria - Ferenc Gyurcsany 46 de ani
Luxemburg - Jean Claude Juncker 53 de ani
Bulgaria - Serghei Stanisev 41 de ani
Malta - Lawrence Gonzi 53 de ani
Spania - Jose Luis Rodriguez Zapatero 46 de ani
Grecia - Kostas Karamanlis 50 de ani
Republica Ceha - Mirek Topolanek 51 de ani
Letonia - Aigars Kalvitis 40 de ani
Germania - Angela Merkel 52 de ani
Romania - Calin Popescu Tariceanu 55 de ani
Lituania - Gediminas Kirkilas 55 de ani
Danemarca - Anders Fogh Rasmussen 54 de ani
Estonia - Andrus Ansip 50 de ani
Olanda - Jan Peter Balkenende 51 de ani
Belgia - Guy Verhofstadt 54 de ani
Suedia - Fredrik Reinfeldt 41 de ani
Polonia - Jaroslaw Kaczynski 57 de ani
Irlanda - Bertie Ahern 55 de ani
Slovenia - Janez Jansa 48 de ani
Slovacia - Robert Fico 42 de ani
Austria - Alfred Gusenbauer 47 de ani
Finlandia - Matti Vanhanen 51 de ani
Cipru - Tassos Nicolau Papadoupolos 73 de ani
Italia - Romano Prodi 67 de ani

Bloombiz

(Sursa: Rompres)