Europa, "certata" de Statele Unite

Marti, 21 Iunie 2011, ora 22:44
1536 citiri
Europa, "certata" de Statele Unite

Statele Unite au ridicat marti tonul la Europa, pentru gestionarea slaba a crizei datoriilor suverane, denuntand dezacordurile dintre lideri, iar criticile indica temerile in crestere fata de riscurile de extindere a problemelor din Grecia, informeaza Mediafax.

"Cred ca ar fi foarte util ca Europa sa vorbeasca pe o singura voce, o voce clara, referitoare la strategia anti-criza", a afirmat secretarul Trezoreriei americane, Timothy Geithner, intr-o conferinta la Washington.

El a aratat, in termeni neobisnuiti de duri la adresa europenilor, ca este foarte dificil pentru cei care investesc in Europa sa inteleaga strategia, atunci cand exista atat de multe voci diferite.

In ultimele saptamani, tarile europene au avut dificultati foarte mari in stabilirea solutiei de salvare de la faliment a Greciei, in special in ceea ce priveste contributia creditorilor privati ai tarii.

In aceasta perioada, liderii europeni au dat mesaje contradictorii, provocand nervozitate pe piete.

Cancelarul german Angela Merkel a acceptat saptamana trecuta punctul de vedere al Frantei si al majoritatii partenerilor europeni, ca participarea investitorilor privati la sustinerea Greciei sa fie numai voluntara.

Subiectul este delicat, intrucat Banca Centrala Europeana se opune obligarii bancilor sa participe la o rostogolire a datoriilor elene, care ar fi vazuta de agentiile de rating drept o declarare a incapacitatii de plata a Greciei.

De la declansarea crizei din Grecia, la inceputul lui 2010, Europa a fost marcata de indecizie, in pofida progreselor inregistrate in privinta instrumentelor de aparare fata de astfel de evenimente. Numerosi diplomati europeni, in cadru privat, au atribuit responsabilitatea acestei situatii Germaniei, acuzata de jocul cu focul si agravarea crizei din zona euro, prin intarzierea furnizarii de fonduri. 

#europa, #criza, #grecia, #sua, #datorii suverane , #stiri Angela Merkel