Falimentul Greciei ar insemna o "catastrofa" pentru banci

Luni, 20 Iunie 2011, ora 12:17
1511 citiri
Falimentul Greciei ar insemna o "catastrofa" pentru banci

Bancile europene si-au redus deja substantial riscul legat de criza din Grecia, insa au in continuare expunere substantiala pe celelalte tari de la "periferia zonei euro", iar investitorii considera ca rezervele de capital din sistem sunt insuficiente pentru a rezista consecintelor unui default.

Institutiile de credit din Europa si-au redus anul trecut expunerea pe Grecia cu 30%, la 136,3 miliarde de dolari, prin refuzul de a innoi imprumuturile, devalorizarea creantelor detinute si transferarea activelor neperformante din bilantul propriu. 

Insa bancile au inca o expunere totala de aproape 2.000 de miliarde de dolari pe Portugalia, Irlanda, Spania si Italia, potrivit datelor Bancii pentru Reglemente Internationale, preluate de Bloomberg.

Astfel, bancile europene sunt inca foarte vulnerabile la criza din Grecia si ar avea probleme majore odata cu raspandirea problemelor catre alte tari.

"Situatia din Grecia are cu siguranta potentialul de a provoca o catastrofa in sistemul bancar european.

Un default al Greciei si ramificatiile acestuia ar fi prea infiorator pentru Europa si pentru sistemul bancar european ca sa poata fi contemplat acum", a declarat Neil Phillips, fund manager la BlueBay Asset Management Londra, care controleaza active de 45 miliarde de dolari.

Cancelarul german Angela Merkel s-a retras saptamana trecuta dintr-o confruntare cu Banca Centrala Europeana care ameninta sa arunce Grecia in primul default de stat din zona euro.

Merkel a nuantat solicitarile ca detinatorii privati de obligatiuni de stat elene sa puna umarul la urmatorul bailout al Greciei, perspectiva contestata vehement de BCE.

Liderii europeni sunt pregatiti sa incurajeze investitorii la o rostogolire voluntara a datoriilor Greciei, fara a impune un bond swap sau alte forme mai dure de restructurare. Merkel a declarat vineri la Berlin ca va incerca, impreuna cu BCE, sa convinga creditorii Greciei sa participe in mod voluntar la bailout-ul tarii.

#banci elene, #faliment, #faliment grecia, #grecia , #stiri Angela Merkel