Firmele britanice sunt interesate sa investeasca in Romania

Luni, 18 Octombrie 2010, ora 14:46
1133 citiri
Firmele britanice sunt interesate sa investeasca in Romania

Companiile britanice sunt interesate sa investeasca pe piata romaneasca, chiar daca pentru Marea Britanie Romania nu este o piata traditionala de investitii, a afirmat Martin Harris, ambasadorul Marii Britanii la Bucuresti, intr-un interviu acordat Ziarului Financiar, precizeaza Mediafax.

"Pentru Marea Britanie, Romania nu este o piata traditionala de investitii. Cu toate acestea, pot sa confirm ca exista interes din partea companiilor britanice sa investeasca pe piata romaneasca. Mai mult chiar, companiile romanesti sunt bine-venite sa investeasca in Marea Britanie. Am fost recent intr-o vizita la Cluj-Napoca si cred ca toate administratiile locale ar trebui sa fie la fel de deschise pentru a atrage investitii straine. Pentru companiile mici si mijlocii din IT, Clujul poate deveni un fel de Silicon Valley al Romaniei", a afirmat ambasadorul.

Harris a aratat ca interesele investitionale ale Marii Britanii s-au orientat in special catre statele din Asia, avand in vedere trecutul imperialist in fostele colonii ale statului britanic.

De exemplu, in 2008, din totalul investitiilor straine directe de 49 miliarde de euro atrase de Romania doar 1,5% provin din Marea Britanie in conditiile in care primele trei locuri sunt ocupate de Austria, Olanda si Germania. Pentru ambasadorul Marii Britanii exporturile reprezinta solutia iesirii din criza.

"Daca economia este in recesiune, nu trebuie sa ne bazam pe o singura piata si pe cererea interna. Trebuie sa devenim mai buni la exporturi. Este foarte important pentru Romania ca iesirea din criza sa aiba loc intr-o situatie mai buna decat cea in care era atunci cand a intrat. Romania, la fel ca toate statele europene, este intr-o competitie tot mai acerba cu China, stat care a devenit lider in tehnologiile cu emisii reduse de dioxid de carbon", a afirmat Martin Harris.

Pe de alta parte, el a spus ca interventia statului in economia de piata bazata pe principii capitaliste pentru a preveni colapsul bancilor sau al marilor companii private este inca un amplu subiect de dezbatere la Londra, la doi ani de la falimentul Lehman Brothers.

Pentru salvarea Royal Bank of Scotland si Lloyds Banking Group, guvernul britanic a cheltuit zeci de miliarde de lire sterline.

In cazul RBS, totalul fondurilor publice injectate depaseste 40 de miliarde de lire sterline, ceea ce face din aceasta banca, prezenta printr-o sucursala si pe piata romaneasca, una dintre cele mai ajutate institutii financiare la nivel mondial, scrie Ziarul Financiar.

"Bancile sunt pentru economie precum arterele pentru corpul uman. Banii sunt sangele, iar daca pierzi prea mult sange, corpul are foarte mult de suferit. Guvernele au fost puse in fata unor decizii foarte dificile: sa lase bancile sa intre in colaps riscand ca intreaga economie sa intre in colaps, sau sa sprijine bancile pana cand economia isi va reveni. Marea Britanie a ales ce-a dea doua solutie prin preluarea unei parti din activele bancare. La Londra, au loc dezbateri aprinse privind natura capitalismului sprijinit de stat", a explicat Martin Harris de ce a fost nevoit statul britanic, care a "predat" ideile economiei de piata sute de ani, sa faca ce nu a facut niciodata in istoria sa, adica sa salveze entitati private.

Romania a fost nevoita sa inchida banci si companii de stat pe pierderi in urma cu 10 ani, pentru a respecta principiile economiei de piata.

In prezent, statul britanic controleaza 84% din capitalul Royal Bank of Scotland, in timp grupul Lloyds este controlat de statul britanic in proportie de 43%.

"Actuala criza este cea mai mare de la Marea Depresiune din 1939. Criza trebuie rezolvata la nivel national, iar guvernul britanic a raspuns crizei intr-un mod in care se potriveste natiunii britanice. Gasirea unei solutii la nivel inter national a avut loc in cadrul intalnirilor la nivel inalt dintre state, grupul G20 intrunit anul trecut la Londra, in timp ce statele din Europa Centrala si de Est s-au intalnit la Viena", a continuat oficialul.

Intr-o recenta vizita in Romania, cancelarul german Angela Merkel a reclamat problemele pe care le intampina investitorii straini care au afaceri pe plan local.

Ea a cerut insistent statului roman sa-si plateasca datoriile catre firmele germane si a adaugat ca investitorii germani i s-au plans ca, in privinta atribuirii contractelor publice, lucrurile nu sunt in regula.

"Cancelarul german are dreptate. Pot spune ca si firmele britanice au probleme in a-si recupera banii de la statul roman. Statul roman trebuie sa stabileasca si sa respecte un calendar al platilor catre companii, auditorii acestor companii trebuie sa stie ca acest calendar este respectat. In privinta contractelor publice, cred ca Romania ar trebui sa urmeze exemplul Poloniei si sa externalizeze auditarea ofertelor", a mai adaugat el. 

Apar primele investiții arabe în România. Ministrul Agriculturii: „Numai aşa vom creşte valoarea produselor româneşti!"
Apar primele investiții arabe în România. Ministrul Agriculturii: „Numai aşa vom creşte valoarea produselor româneşti!"
Nu doar companiile occidentale vin să facă bani în România, ci și arabii, mai nou. Florin Barbu, ministrul Agriculturii din partea PSD, a anunțat investițiile pe care antreprenorii din Qatar...
3 exemple de investiții pentru investitorii cu profil redus de risc
3 exemple de investiții pentru investitorii cu profil redus de risc
Dacă ai reușit să economisești o anumită sumă de bani și cauți soluții de a o multiplica, ai ajuns unde trebuie. Totuși, înainte de a lua o decizie, este important să stabilești ce...
#banci, #companii, #criza, #iesire, #investitii, #romania , #stiri Angela Merkel