Gazul rusesc va domina intalnirea Merkel-Medvedev de joi

Marti, 14 Iulie 2009, ora 10:52
1591 citiri
Gazul rusesc va domina intalnirea Merkel-Medvedev de joi

Cancelarul german Angela Merkel si presedintele rus Dmitri Medvedev se vor intalni joi la Munchen pentru a discuta despre marile dosare internationale, precum si despre livrarile de gaz rusesc Europei, relateaza AFP, citat de NewsIn.

Merkel si Medvedev se vor intalni la inceput singuri si li se vor alatura apoi ministrii de interne, ai economiei, mediului si educatiei. Premierul Vladimir Putin nu se va duce la Munchen.

"Discutiile vor viza mai ales principalele chestiuni de politica externa, printre care Iranul, programul nuclear nord-coreean, procesul de pace din Orientul Mijlociu si urmarile summitului G8", care a avut loc in Italia, a spus purtatorul de cuvant al lui Merkel, Ulrich Wilhelm.

"Vor discuta mai ales chestiuni de securitate, despre gaz si economie", a declarat si un oficial de la Kremlin.

Vor fi semnate mai multe acorduri bilaterale la nivel de ministri, mai ales in materie de securitate si transport.

Chestiunea gazului rusesc - Germania este principalul client european al Rusiei in acest domeniu - va fi discutata pe larg, Merkel dorind asigurari de la Moscova ca nu se vor repeta problemele de aprovizionare prin Ucraina.

Berlinul importa de la Rusia 37% din gazul sau, folosit pentru incalzirea a jumatate dintre caminele din Germania. Potrivit lui Timofiev Bordaciov, directorul Centrului pentru studii europene si internationale din Moscova, "Rusia si Germania vor sa fie sigure ca Ucraina va asigura in mod stabil tranzitul livrarilor de gaz spre Europa".

Medvedev va incerca sa o convinga pe Merkel ca UE ar trebui sa ofere un imprumut Ucrainei, pentru ca aceasta sa poata plati gazul si sa fie astfel evitate probleme pe viitor, a spus expertul.

"Ne asteptam sa ne confruntam cu noi probleme in domeniul gazului, deci chestiunea va fi pe ordinea de zi", a declarat Alexander Rahr, specialist in Rusia la Institutul german pentru politica externa.

Luni, liderii Austriei, Bulgariei, Ungariei, Romaniei si ai Turciei au semnat la Ankara acordul pentru proiectul Nabucco, ce viezaza reducerea dependentei europene fata de gazul rusesc.

Acest proiect este in competitie cu Nord Stream, proiect sustinut de Gazprom, ce prevede construirea unui gazoduct pe sub Marea Baltica, ce va lega Rusia de Germania.

In Germania, fostul cancelar Gerahrd Schroeder este cel care va apara proiectul Nord Stream, iar fostul sau ministru de externe, Joschka Fischer, apara proiectul Nabucco.

Relatiile germano-ruse au devenit tensionate dupa sosirea la putere a lui Merkel, in 2005, dar s-au ameliorat de la alegerea lui Medvedev in functia de presedinte.

In afara de chestiunile bilaterale, ar putea fi discutata si cererea Rusiei de a adera la OMC. 

#gaz, # Rusia, # aderare, # gazoduct, # Nabucco, # summit, # G8 , #stiri Angela Merkel