Germania a aprobat suplimentarea fondului de salvare. Ce urmeaza?

Joi, 29 Septembrie 2011, ora 16:37
2697 citiri
Germania a aprobat suplimentarea fondului de salvare. Ce urmeaza?

Parlamentul german a aprobat suplimentarea Facilitatii Europeane pentru Stabilitate Financiara (EFSF), ceea ce ii va permite fondului sa participe pe piata primara de capital si sa recapitalizeze bancile europene.

Votul acordat de Bundestag reprezinta o noua piatra de hotar in lupta impotriva crizei si pare sa fi fost acordat fara incidente. Analistii erau ingrijorati in privinta potentialilor rebeli din coalitia condusa de cancelarul Angela Merkel, insa se pare ca acestia au cazut de acord cu majoritatea parlamentara.

Astfel, au existat 523 de voturi pentru aprobarea reformei, 85 impotriva si trei abtineri, relateaza CNBC.

Actiunile europene au crescut, iar obligatiunile au scazut, pe fondul reactiei pozitive a pietei la acest rezultat. In plus, euro a castigat teren in fata dolarului.

Vineri, 30 septembrie, reforma urmeaza sa fie votata de Austria, analistii asteptandu-se la un vot pozitiv.

Slovacia este, poate, ultima bariera reala ramasa, Radicova spunand ca vrea un vot inainte de summitul UE din octombrie. Pe de alta parte, purtatorul de cuvant al parlamentului, Richard Sulik, a declarat ca dezbaterea este stabilita pentru 25 octombrie.

Germania va garanta cu 211 miliarde de euro

In urma votului Germaniei, EFSF a capatat mai multa putere sa cumpare obligatiuni de pe pietele secundare, sa faciliteze recapitalizarea bancilor si sa ofere linii de credit, relateaza Bloomberg.

Germania si-a marit garantiile pana la 211 miliarde de euro, de la 123 miliarde de euro, cat erau sumele initiale.

Aprobarea reformei EFSF de catre cea mai mare economie din Europa le permite oficialilor din zona euro sa vina cu masuri suplimentare pentru salvarea Greciei. In plus, calmeaza ingrijorarile investitorilor care isi pierdusera increderea in actiunile europene.

"Acum, investitorii se vor putea concentra pe al doilea pachet de salvare a Greciei", a declarat Holger Schmieding, economistul sel al Joh. Berenberg Gossler & Co. de la Londra. "Insa acest lucru s-ar putea metamorfoza intr-o dezbatere legata de un faliment curat al Greciei, prin taierea din datoriile statului elen si o recapitalizare imediata a bancilor grecesti", mai spune acesta.

#criza, #criza economica, #criza financiara, #criza globala, #efsf, #obligatiune, #grecia faliment, #faliment tara, #germania efsf, #merkel, #germania plan salvare europa , #stiri Angela Merkel