Germania a pregatit un ajutor de 20-25 mld. euro pentru Grecia

Duminica, 21 Februarie 2010, ora 22:46
1297 citiri
Germania a pregatit un ajutor de 20-25 mld. euro pentru Grecia

Ministerul Finantelor din Germania a pregatit un plan conform caruia statele membre din zona euro vor oferi Greciei ajutoare externe in valoare totala de 20-25 miliarde de euro, potrivit revistei Der Spiegel.

Contributia fiecarei tari la pachetul de sprijin va fi calculata in functie de participatia detinuta la capitalul Bancii Centrale Europene, iar ajutorul va fi organizat sub forma de imprumuturi si garantii, potrivit "aprecierilor initiale" ale ministerului Finantelor, citate de Der Spiegel.

Un purtator de cuvant al institutiei guvernamentale a refuzat sa comenteze informatiile. Toate statele din zona euro vor contribui la program, iar Germania va acorda pe cont propriu 4-5 miliarde de euro, fonduri care urmeaza sa fie gestionate de banca de stat KfW, potrivit revistei germane.

Ajutorul va fi conditionat de obiective fiscale stricte, de care depinde eliberarea transelor catre statul elen. Reprezentantii ministerului Finantelor din Grecia si ai Comisiei Europene au refuzat de asemenea sa comenteze informatiile.

Guvernul condus de cancelarul Angela Merkel a respins ferm pana acum orice tentativa de a promite ajutoare Greciei, in pofida temerilor ca problemele statului elen ar putea ameninta stabilitatea monedei euro.

Oficialii germani considera, potrivit declaratiilor din ultimele zile, ca tratarea cu indulgenta a situatiei Atenei ar reduce presiunile asupra Greciei si alte state membre puternic indatorate si cu probleme in sistemul finantelor publice, precum Spania si Portugalia, de a-si reduce deficitele bugetare.

In spatele usilor inchise insa, Berlinul a pregatit masuri de interventie daca un program de "bailout" devine inevitabil. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#germania, #grecia, #ajutor, #criza , #stiri Angela Merkel