Germania ar putea cumpara de la un infomator datele a 1.500 de clienti ai bancilor elvetiene

Luni, 01 Februarie 2010, ora 12:58
1076 citiri
Germania ar putea cumpara de la un infomator datele a 1.500 de clienti ai bancilor elvetiene

Un informator s-a oferit sa vanda catre autoritatile din Germania datele a 1.500 de clienti germani ai bancilor elvetiene, suspectati de evaziune fiscala sub protectia secretului bancar, iar situatia a generat tensiuni politice intre Berna si Berlin, transmite Reuters.

Informatorul cere 2,5 milioane euro pentru a divulga datele confidentiale, iar anchetatorii din domeniul fiscal din Germania estimeaza ca incheierea cu succes a investigatiei ar aduce statului un beneficiu de 100 milioane de euro, potrivit Frankfurter Allgemeine Zeitung, precizeaza Mediafax.

Handelsblatt scrie ca situatia s-a creat in jurul unor conturi constituite in principal la grupul financiar UBS.

Cazul risca sa genereze o noua criza a secretului bancar, intre Elvetia si Germania. Guvernul Elvetiei a subliniat ca datele sunt "bunuri furate", iar achizitia lor ar fi ilegala, potrivit The New York Times.

Daca Germania "s-ar cobori la cumpararea unor bunuri furate", atunci increderea Elvetiei in Germania ar fi zdruncinata, a declarat duminica ministrul elvetian al Apararii, Ueli Maurer, la reuniunea anuala a Forumului Economic Mondial de la Davos, scrie NY Times.

Si alti lideri politici, inclusiv presedintele Elvetiei, Doris Leuthard, si mai multi bancheri au avetizat Germania ca nu ar trebui sa cumpere informatiile, noteaza Reuters.

UBS a anuntat ca nu are cunostinta de existenta acestor informatii sau de situatie.

"In acest moment, aceste informatii sunt simple speculatii", a aratat banca intr-o pozitie oficiala. Un reprezentant al ministerului german al Finantelor a refuzat sa comenteze informatiile aparute duminica si luni in presa, insa a adaugat ca "abordarea" unor astfel de chestiuni s-ar incadra in responsabilitatile landurilor germane.

Mnistrul Apararii din Germania, Karl-Theodor zu Guttenberg, un aliat puternic al cancelarului Angela Merkel, a declarat ca guvernul ar trebui sa-si verifice atent dreptul legal de a cumpara astfel de date.

"Am o problema cu oferirea de bani in schimbul unui lucru care a intrat in posesia cuiva intr-o maniera indoielnica din punct de vedere juridic", a aratat acesta.

Membrii opozitiei au incurajat insa guvernul sa cumpere datele, "in numele contribuabililor cinstiti".

 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#criza, # secret bancar, # germania, # date , #stiri Angela Merkel