Germania blocheaza preluarile straine in sectoarele strategice

Luni, 27 August 2007, ora 21:40
1058 citiri

Cabinetul german a aprobat un plan prin care va incerca sa protejeze anumite sectoare ale industriei germane, considerate strategice, de preluarile nedorite de catre fondurile de investitii detinute de guverne straine, a relatat, luni, Budapest Business Journal."Este o politica absolut normala", a declarat cancelarul Angela Merkel, in cadrul unei conferinte de presa. Planul presupune crearea unor mecanisme de control care sa blocheze preluarile straine nedorite, anticipand acuzatiile ca guvernul german ar urmari o politica protectionista.

Merkel a mai spus ca si alte tari, printre care Statele Unite si Franta, se folosesc de asemenea politici restrictive, care sunt in conformitate cu regulile impuse de Uniunea Europeana (UE) si de Organizatia Mondiala a Comertului (OMC). Merkel a adaugat ca Germania va continua sa coopereze cu UE pentru a gasi o abordare europeana comuna.

Dezbaterea pe aceasta tema se desfasoara in Germania de mai multe saptamani si vizeaza actiunile care pot fi intreprinse pentru a apara sectoarele strategice ale economiei, precum energia, impotriva fondurilor controlate de alte state.

Guvernul german a anuntat, la inceputul acestei luni, ca studiaza posibilitatea de a se dota cu o "actiune de aur", care i-ar acorda drept de veto, pentru a-si apara interesele strategice in cadrul gigantului european aeronautic si de aparare EADS.

Potrivit saptamanalului Spiegel, guvernele german si francez studiaza, in prezent, ideea de a dispune de o "actiune de aur" pentru toate deciziile care implica o eventuala modificare a structurii actionariatului, in scopul de a impiedica intrarea unor investitori nedoriti.

Banca ruseasca de stat VTB a alarmat, anul trecut, Parisul si Berlinul, cand a achizitionat 5% din EADS. In 2006, Merkel a precizat presedintelui rus Vladimir Putin ca este mai bine ca Rusia sa nu isi majoreze participatia in EADS.

<b>Bloombiz</b>
(Sursa: <a href=http://www.newsin.ro/ target=_blank>NewsIn</a>)