Germania dezbate planul de salvare al Europei. Va trece EFSF de parlament?

Joi, 29 Septembrie 2011, ora 12:21
1879 citiri
Germania dezbate planul de salvare al Europei. Va trece EFSF de parlament?

Cel mai probabil, parlamentul german va vota, astazi, in favoare cresterii marimii Facilitatii Europeane pentru Stabilitate Financiara (EFSF), dupa cum cred analistii. Insa in ciuda dezbaterilor avansate pe tema mecanismului de management al crizei, deciziile politice se iau la fel de incet ca si pana acum.

Votul ce se va da astazi in Bundestag, vazut ca o alta piatra de hotar - si un alt moment dramatic in acest circ al crizei europene - pare probabil sa fie unul pozitiv, relateaza CNBC.

EFSF este un fond temporar de salvare de la faliment, creat pentru a sprijini piata de capital greceasca si pentru a limita contagiunea crizei in restul zonei euro.

Ingrijorarile initiale legate de faptul ca parlamentele din zona euro vor deraia reformele, permitand EFSF sa participe pe piata primara de capital, pe care se vor vinde datoriile suverane, si sa recapitalizeze banci, par nefondate.

Slovacia, ultima reduta

Finlanda, ai carei politicieni s-au impotrivit cel mai abitir asistentei financiare si reformei institutionale europene, au votat, miercuri, pentru reformarea EFSF.

Slovenia, al carei guvern s-a prabusit pe 20 septembrie, a aprobat reforma fara incidente, pe 27 septembrie.

Austria, care va vota vineri, 30 septembrie, ar trebui, de asemenea, sa aprobe reforma, dupa cum cred analistii, guvernul si opozitia fiind ambele de acord cu sustinerea EFSF.

Slovacia este, poate, ultima bariera reala ramasa, Radicova spunand ca vrea un vot inainte de summitul UE din octombrie. Pe de alta parte, purtatorul de cuvant al parlamentului, Richard Sulik, a declarat ca dezbaterea este stabilita pentru 25 octombrie.

Ce riscuri isi asuma Merkel?

Votul Germaniei nu va fi o formalitate, iar tensiunile au crescut odata cu apropierea momentului anuntarii deciziei.

Daca mai multi de 19 membrii ai coalitiei conduse de cancelarul Angela Merkel voteaza impotriva masurii, atunci aceasta va fi nevoita sa se bazeze pe sprijinul partidelor de opozitie. Acest scenariu este probabil, insa o astfel de decizie s-ar traduce in scaderea increderii in puterea de conducere a lui Merkel.

"Intrebarea nu este daca decizia va fi aprobata sau nu. Trebuie sa ne intrebam ce compromisuri va trebui sa faca Merkel pentru a determina partidele sa voteze in favoarea acestei reforme", a declarat Mutjaba Rahman, analist pe Europa in cadrul Eurasia Group.

Nu conteaza marimea EFSF

Rahman sustine ca ca marimea minima a EFSF ar trebui sa fie de 2 trilioane de euro. Insa acest aspect este mai putin important decat cel al flexibilitatii pe care o va avea fondul pentru a recapitaliza bancile europene si pentru a cumpara obligatiuni de pe piata primara.

"Nu cred ca problema este volumul fondului. Nu vrei sa lansezi cifre cum ar fi 1,5 trilioane sau 3 trilioane, pentru ca piata poate contesta aceste volume. Motivul pentru care Banca Centrala Europeana este atat de puternica este ca detine lichiditati enorme, care nu au o limita maxima impusa", mai spune Rahman. Acesta se refera la Programul de Obligatiuni (SMP) din cadrul BCE, care cumpara obligatiuni de pe piata secundara.

"Dezbaterea legata de limita maxima, cifra propriu-zisa, este o discutie secundara. Ceea ce avem nevoie este un vehicul cu o sustinere puternica, cu acces la resurse, care sa poata gestiona riscuri ce ameninta state importante, cum ar fi Italia, Spania sau Franta", mai spune Rahman.


#criza, #criza economica, #criza financiara, #criza globala, #efsf, #faliment tara, #germania efsf, #germania plan salvare europa, #grecia faliment, #merkel, #obligatiune , #stiri Angela Merkel