Germania face presiuni asupra SUA in cazul Opel

Duminica, 23 August 2009, ora 17:54
1228 citiri
Germania face presiuni asupra SUA in cazul Opel

Ministrul german de externe, Frank-Walter Steinmeier, a discutat sambata cu omologul sau american, Hillary Clinton, despre viitorul diviziei europene Opel, au anuntat autoritatile germane, citate de AFP.

"Steinmeier si Clinton au discutat la telefon ieri seara", a anuntat Ministerul Afacerilor Externe intr-un comunicat emis duminica.

Steinmeier a subliniat ca "interesele Germaniei in acordarea garantiilor ar trebui sa fie luate in calcul in toate deciziile viitoare referitoare la Opel", a transmis ministerul.

Ministrul german a cerut luarea cat mai rapida a unei decizii care sa permita supravietuirea tuturor fabricilor Opel si pastrarea pe termen lung a numarului maxim posibil de locuri de munca in Germania.

Steinmeier a adaugat ca, dupa multe luni de negocieri intensive, este timpul sa fie luata o decizie, salariatii Opel avand dreptul sa stie clar daca au perspective credibile de a-si pastra locurile de munca.

"Hillary Clinton a raspuns ca va prezenta punctul de vedere al guvernului german in cadrul administrateii americane", mai precizeaza comunicatul citat de NewsIn.

Berlinul isi anuntase deja sambata profunda dezamagire cauzata de lipsa unei decizii din partea General Motors pentru una dintre cele doua oferte primite pentru preluarea Opel, din partea prducatorului de piese auto Magna si a holdingului belgian RJH.

Cancelarul german Angela Merkel a facut apel la parti sa ia o decizie in aceasta privinta saptamana viitoare. "Este urgent pentru salariati si pentru situatia economica din Germania sa fie luata o decizie. Cu cat mai repede cu atat mai bine, sper ca acest lucru se va face saptamana viitoare. Fiecare zi conteaza", a declarat Merkel intr-un interviu difuzat de televiziunea ZDF.

Un purtator de cuvant al Ministerului Economiei a precizat duminica pentru AFP ca nu a fost stabilita o data exacta pentru reluarea negocierilor.

Germania, ce urmeaza sa ofere ajutoare de stat pentru Opel, prefera oferta grupului canadian Magna, care beneficiaza de sprijinul bancii rusesti Sberbank, si care vrea ca Opel sa patrunda agresiv pe piata din Rusia.

Al doilea ofertant, RHJ, vrea sa reduca productia, pentru a aduce Opel pe profit si ar putea vinde divizia inapoi catre GM.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Petrom va testa la Petrobrazi o instalație de captare și utilizare a carbonului. Care sunt mizele pentru reducerea emisiilor de carbon
Petrom va testa la Petrobrazi o instalație de captare și utilizare a carbonului. Care sunt mizele pentru reducerea emisiilor de carbon
OMV Petrom va testa la rafinăria Petrobrazi o nouă tehnologie de captare și utilizare a carbonului, începând cu luna iunie, arată un comunicat de presă al companiei. Testele sunt parte...
Parlamentul depășește scandalul de luni. Cine sunt noii membri ai Consiliului Concurenței
Parlamentul depășește scandalul de luni. Cine sunt noii membri ai Consiliului Concurenței
Ședința de luni din plenul reunit al Parlamentului României, care avea ca obiect numirea noilor membri ai Consiliului Concurenței, a fost una tensionată. Două partide au absentat de la vot,...
#germania, #magna, #opel , #stiri Angela Merkel