Germania incurajeaza mamele sa stea acasa

Marti, 12 Iunie 2007, ora 14:05
1170 citiri

Sistemul de impozite si cotizatii sociale le determina pe mamele din Germania sa nu incerce sa castige bani, ci sa se limiteze la veniturile sotului. Mamele casnice din Germania au, pentru moment, toate motivele sa-si pastreze acest statut.

Marea coalitie condusa de cancelarul Angela Merkel a creat "concediul parental" pentru a le determina pe tinerele mame sa-si intrerupa activitatea profesionala in primul an dupa nasterea copilului, in schimbul unei alocatii echivalente cu doua treimi din salariul avut.

Un studiu publicat de curand la Berlin indica insa ca, exceptand cazurile in care este vorba despre cariere de prim-plan, mamele nu au niciun interes sa ocupe in aceasta perioada un post part-time. Sistemul fiscal si cotizatiile sociale arata ca veniturile nete ale familiei s-ar diminua in astfel de situatii.

<b>Jobul care costa 100 de euro</b>

Institutul de cercetari sociale DIW da ca exemplu o familie cu un copil, in care tatal castiga 2.400 de euro brut pe luna pentru un serviciu sapamanal de 40 de ore. Daca sotia acestuia ar munci 10 ore pe sapamana pentru un salariu de 480 de euro, familia, la sfarsitul lunii, ar pierde in venituri nete 100 de euro in comparatie cu cazul in care ar sta acasa.

Chiar si la un serviciu saptamanal de 20 de ore, bilantul ramane negativ. Soldul financiar al caminului devine pozitiv doar atunci cand este vorba despre un contract integral de munca, veniturile familiei majorandu-se cu 14% in raport cu salariul tataului. Intr-adevar, sistemul fiscal favorizeaza mamele casnice datorita unor reglementari complexe care taxeaza doar veniturile partenerului angajat. Acest avantaj se diminueaza cu cat celalalt sot castiga mai multi bani.

<b>Bloombiz</b>
<a href=http://www.baniinostri.ro target=_blank>Integral in Banii Nostri</a>