Germania marcheaza in atmosfera de sarbatoare 25 de ani de la caderea Zidului Berlinului

Duminica, 09 Noiembrie 2014, ora 12:39
1502 citiri
Germania marcheaza in atmosfera de sarbatoare 25 de ani de la caderea Zidului Berlinului

Germania marcheaza duminica in atmosfera de sarbatoare 25 de ani de la caderea Zidului Berlinului, cu o serie de evenimente care vor culmina cu eliberarea in cursul serii deasupra capitalei a aproximativ 8.000 de baloane cu heliu iluminate, relateaza DPA.

Baloanele au fost aranjate de-a lungul liniei de 15 kilometri pe unde trecea Zidul Berlinului. Ele urmeaza sa fie lansate odata cu lasarea serii, incepand cu ora locala 19.20 (18.20 GMT).

Orchestra si corul de stat din Berlin vor canta 'Oda bucuriei', Simfonia a IX-a a lui Beethoven, devenita imnul neoficial al unitatii si pacii in Europa, in timp ce baloanele se vor ridica in aer.

Cancelarul Angela Merkel va prezida festivitatile, care vor include concerte sustinute, printre altii, de trupe sau artisti germani precum Udo Lindenberg, Fantastischen Vier si Clueso.

O vedeta a scenei muzicii techno din Germania, Paul Kalkbrenner, si interpretul britanic Peter Gabriel vor canta de asemenea in concertul de la istorica Poarta Brandenburg din Berlin.

Angela Merkel va inaugura o expozitie

Angela Merkel urmeaza sa inaugureze o expozitie majora la Memorialul Zidului Berlinului de pe Bernauer Strasse, o strada care a fost divizata peste noapte de Zidul care a fost ridicat in august 1961 pentru a opri exodul in masa al est-germanilor catre Vest.

Potrivit organizatiei turism Visit Berlin, peste un milion de turisti germani si straini urmeaza sa participe la ceremoniile dedicate caderii Zidului Berlinului, eveniment care a pus capat Razboiului Rece si a anuntat reunificarea Germaniei si a Europei, scrie AFP.

Spre deosebire de cea de-a 20-a aniversare, niciun sef de stat sau de guvern in exercitiu nu a fost invitat, pentru ca omagiul sa fie dedicat in special populatiei.

Ultimul lider al URSS, Mihail Gorbaciov, in varsta de 83 de ani, creditat ca cel care a dus la reunificarea germana, participa in acest weekend la diverse manifestatii, la fel ca fostul lider al sindicatului polonez Solidaritatea, Lech Walesa.

La 9 noiembrie 1989, dupa mai multe saptamani de manifestatii ample ale est-germanilor care cereau mai multe libertate, regimul comunist a anuntat, suprinzator, ca cetatenii pot calatori liber in strainatate. Cateva ore mai tarziu, politistii de frontiera din Berlinul de Est, coplesiti de valul de oameni, au deschis Zidul.

Data de 9 noiembrie are o incarcatura simbolica puternica in Germania, deoarece este si data teribilului pogrom cunoscut ca 'Noaptea de Cristal', comis de nazisti in 1938.

#Zidul Berlinului Germania, #Angela Merkel Zidul Berlinului , #stiri Angela Merkel