Germania: Pactul fiscal inseamna stabilitate financiara

Duminica, 29 Aprilie 2012, ora 12:15
1453 citiri
Germania: Pactul fiscal inseamna stabilitate financiara

Ministrul german al finantelor, Wolfgang Schauble, este ferm convins ca pactul fiscal semnat de 25 dintre cele 27 de state membre UE va intra in vigoare si va reda increderea in stabilitatea pe termen lung a sistemului.

"Sunt foarte sigur ca pactul fiscal va intra in vigoare", declara Wolfgang Schauble intr-un interviu pentru Welt am Sonntag, in contextul in care, sambata, cancelarul german, Angela Merkel, anunta o agenda de crestere pentru Uniunea Europeana.

In termeni asemanatori se exprima in acelasi ziar seful Eurogrupului, premierul luxemburghez Jean Claude Juncker, potrivit caruia este iluzorie ideea ca se poate renegocia acordul si ca se pot elimina elemente substantiale.

Jean Claude Juncker se ofera chiar sa discute pe aceasta tema personal cu candidatul socialist la presedintia Frantei, Francois Hollande, in cazul in care acesta ar castiga al doilea tur de scrutin.

Germanul Jorg Asmussen, membru in consiliul director al Bancii Centrale Europene (BCE), considera ca pactul fiscal trebuie sa fie mentinut in forma sa actuala, dar pledeaza pentru imbunatatirea lui cu o componenta pentru crestere.

La randul sau, liderul Partidului Social-Democrat (SPD) din Germania, Sigmar Gabriel, a negat cu fermitate ca formatiunea sa si socialistii francezi ar avea intentia de a bloca pactul fiscal.

"Nici SPD, nici Hollande nu intentioneaza sa puna obstacole in calea pactului fiscal", afirma Sigmar Gabriel in Bild am Sonntag, apreciind ca este vorba de o propaganda grosolana a CDU (Uniunea Crestin-Democrata, a cancelarului Merkel).

Angela Merkel a anuntat sambata redactarea unei agende de crestere pentru Uniunea Europeana, care va trebui sa fie gata pentru reuniunea la varf a sefilor de stat si de guvern din UE din luna iunie.

"Astazi tarile pot deja, de exemplu, sa foloseasca in mod flexibil fondurile structurale pentru a ajuta intreprinderile mici si mijlocii", a declarat cancelarul german pentru Leipziger Volkszeitung.

Fara o politica financiara solida, Europa nu va putea scapa de criza datoriilor, a subliniat Angela Merkel, desi a recunoscut ca pactul fiscal este insuficient pentru depasirea acestei crize.

#ministrul german de finante, #Pactul fiscal summit UE, #germania plan salvare europa, #Angela Merkel uniune monetara , #stiri Angela Merkel