Germania preseaza GM sa vanda Opel grupului canadian Magna

Vineri, 17 Iulie 2009, ora 09:09
1430 citiri
Germania preseaza GM sa vanda Opel grupului canadian Magna

Guvernul german a trimis un mesaj clar grupului General Motors Co., anuntand ca ar putea retrage ajutoarele de stat in cazul in care GM ar alege alt cumparator pentru compania Opel decat grupul canadian Magna International Inc., scrie Wall Street Journal.

Acest avertisment vine dupa ce politicienii germani au devenit tot mai ingrijorati privind castigatorul cursei pentru achizitia operatiunilor europene ale GM, construite in jurul marcii germane Opel, un angajator important in statul german precum si in alte state europene.

Indiciul oferit de Germania ar putea spori sansele grupului canadian Magna, in ciuda interesului manifestat si de alti investitori.

In urma cu sase saptamani, Germania a crezut ca GM era pe cale de a vinde Opel catre producatorul canadian de piese de schimb Magna, care a promis sa mentina operationale fabricile Opel. Politicienii germani au promis sa sprijine grupul Magna prin garantii de stat de 4,5 miliarde euro, scrie WSJ.

Insa intre timp interesele divergente ale GM si guvernului german au devenit tot mai clare, iar intrega operatiune se transforma intr-un joc intre cei doi actori, scrie WSJ.

O sursa apropiata de GM a afirmat, conform WSJ, ca acordul neangajant semnat de GM cu Magna semana mai mult cu o "nunta aranjata", sustinuta de presiunea venita din partea Berlinului.

GM este tot mai aproape de semnarea unui acord alternativ cu RHJ International SA, o companie cu sediul la Bruxelles, al carui principal actionar este finantistul american Timothy Collins, fondator al firmei Ripplewood Holdings.

GM este increzator ca Germania nu va bloca o vanzare catre RHJ, riscand un posibil faliment al Opel atat de aproape de alegerile din 27 septembrie, scrie NewsIn, citand WSJ.

Insa GM nu poate finaliza un acord fara ajutorul si aprobarea Germaniei, afirma mai multi oficiali germani, iar principalul actionar al GM, guvernul american, nu va dori sa supere un aliat important intr-o perioada in care presedintele Barack Obama cauta ajutor suplimentar de la cancelarul Angela Merkel, pentru rezolvarea unor probleme de securitate, precum Afghanistan.

Pe acest cadru politic, grupul Magna este increzator ca poate semna in curand un acord cu GM in zilele ce vor urma, au precizat surse apropiate de compania canadiana, citate de WSJ.

Magna se pregateste sa ofere concesiuni legate de teme precum redeventele pe care le va plati grupului GM pentru a putea folosi tehnologia producatorului american de automobile.

Un al treilea investitori interesat este compania chineza Beijing Automotive Industry Holding Co., insa, conform Reuters, la cursa mai participa doar Magna si RHJ.

Magna, impreuna cu cel mai mare creditor din Rusia, Sberbank, a ajuns la un acord luna trecuta pentru achizitionarea unei participatii de 55% la divizia europeana a GM, inainte ca gigantul auto american sa inainteze cerere pentru intrarea in faliment.

Intre timp, alte companii s-au aratat interesate de Opel, in contextul in care negocierile pentru incheierea achizitiei initiale au intampinat dificultati.

Guvernul german, care ofera garantii pentru vanzarea Opel in contextul in care GM iese din faliment, a ales pe 30 mai ca ofertant favorit in cursa pentru preluarea Opel o echipa formata din producatorul canadian de piese auto Magna si banca ruseasca Sberbank. Beijing Automotive Industry Holding Co., RHJ si Fiat SpA au inaintat, de asemenea, oferte.

Pana la finalizarea unui acord, Opel este gestionat de o societate fiduciara finantata prin credite publice.

Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Mumbai a devenit capitala asiatică cu cel mai mare număr de miliardari, depăşind Beijingul, potrivit unei liste a bogaţilor la nivel mondial, realizată de Hurun Research Institute, transmite...
#gm, # opel, # magna, # germania , #stiri Angela Merkel