Germania, prinsa in "ghearele Uniunii". Ce drum aleg germanii?

Luni, 22 August 2011, ora 12:14
3062 citiri
Germania, prinsa in "ghearele Uniunii". Ce drum aleg germanii?

De-a lungul timpului, Germania s-a impus in Europa ca o putere dispusa sa concureze cu absolute oricine, potrivit MarketWatch.

Chiar si dupa infrangerea suferita in cel De-al Doilea Razboi Mondial, Germania a continuat sa fie o putere economica. Politicile sale s-au axat pe dezvoltare, lucru care a ajutat statul german sa devina unul din cele mai bogate si avansate state din punct de vedere economic.

Inainte de a se unifica cu Estul comunist in 1990, Germania de Vest, care avea o doctrina stabilita de cancelarul Konrad Adenauer, a reusit sa mentina obiectivul pe termen lung de unificare.

Intre a alege o alianta cu Franta, pe flancul de vest si parteneriatul cu Polonia, din est, doua tari invadate de nazisti, Germania a preferat sa aleaga ambele variante. EMU, infiintata in 1999, dupa niste planuri concepute de cancelarul Helmut Kohl si presedintele francez Fracois Mitterand, si-a permis un alt exemplu.

Germania a castigat noi adepti ai stabilitatii monetare.

A construit in jurul ei un bloc de tari stabile, cu rol de piete de desfacere pentru bunurile produse de nemti. Si Europa s-a apropiat de realizare vechiului tel, de a construi o uniune politica pe un continent fragmentat.

Marea realizare a fost rezumata de cuvintele fostului ministru de finante Theo Waigel in cabinetul Kohl: " Aducem marca germana in Europa".

Ceea ce Germania nu a realizat a fost ca uniunea monetara este o strada cu doua sensuri. Germania si-a exportat propria moneda si a importat-o pe a altora. Marca germana a fost trimisa in afara, ceea ce parea o cucerire de succes.

Bundesbank a avertizat zeci de ani ca in uniunea monetara reprezinta o comunitate a solidaritatii, state legate simbolic “la bine si la rau”. Uniunea monetara nu a protejat Germania de la importul fenomenelor neplacute din strainatate.

De la infiintarea Uniunii Europene, Germania a fost principalul creditor.

Germania a devenit incetul cu incetul stalpul zonei euro.

A cheltuit sume importante de bani pentru a impiedica devalorizarea monedei euro, trasa in jos de slabiciunile economice ale altor state din zona euro.

Acum, insa, Germania s-a saturat sa mai semneze cecuri pentru tarile slabe ale Uniunii.

Uniunea monetara nu trebuie sa devina o uniune a datoriilor, dupa cum spune cancelarul german Angela Merkel.  Germania are de facut o alegere importanta, care ii poate trasa viitorul.

Intalnirea de saptamana trecuta intre presedintele francez Nicolas Sarkozy si cancelarul german Angela Merkel a adus multe promisiuni cu privire la crearea unui “guvern economic”, insa nu a reusit sa calmeze pietele.

Wolfgang Reitzle, seful gigantului Linde, spune ca sprijina euro, insa nu cu orice pret.

In cazul in care guvernul economic impreuna cu euro obligatiunile devin realitate, atunci Mitteran, dincolo de mormand isi va fi atins obiectivul, acela de a slabi puterea dominanta a Germaniei. De aceea, germanii stiu ca acest lucru nu trebuie sa se intample.

Cancelarul german, Angela Merkel, s-a pronuntat din nou impotriva crearii unor obligatiuni comune ale zonei euro, afirmand ca politicienii nu trebuie sa permita pietelor financiare sa dicteze si ca o astfel de masura ar submina stabilitatea economica

Crearea obligatiunilor comune ale zonei euro ar necesita modificari ale Tratatului Uniunii Europene care ar avea nevoie de cativa ani pentru a fi implementate si ar putea incalca constitutia Germaniei, a afirmat Merkel intr-un interviu acordat televiziunii ZDF.

"In acest moment ne aflam intr-o criza dramatica, iar obligatiunile euro sunt exact raspunsul gresit. Ne-ar conduce catre o uniune a datoriilor, nu o uniune a stabilitatii. Fiecare tara trebuie sa ia propriile masuri pentru a-si reduce datoriile", a declarat Merkel.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#angela merkel, #criza germania, #criza zona euro, #euro, #euro obligatiuni, #marca germana, #rol germania europa , #stiri Angela Merkel