Germania vrea o solutie de compromis pentru salvarea Greciei

Luni, 20 Iunie 2011, ora 09:49
1683 citiri
Germania vrea o solutie de compromis pentru salvarea Greciei

Germania ii va prezenta BCE o solutie de compromis pentru salvarea Greciei, care sa implice sectorul privat in finantarea pachetului financiar, conform Mediafax.

Facilitatea Europeana pentru Stabilitate Financiara, fondul zonei euro pentru salvarea tarilor cu probleme financiare, ar urma sa emita obligatiuni pe care sa le puna la dispozitia bancilor elene prin intermediul guvernului de la Atena, scrie Spiegel, fara a cita sursa informatiei.

Bancile elene, dependente de fonduri de la BCE, ar folosi obligatiunile ca garantii pentru a obtine in continuare imprumuturi de la banca centrala prin operatiunile de pe piata monetara.

Propunerea Germaniei ar inlatura un obstacol major pentru o rostogolire a datoriilor Greciei de catre sectorul privat, la care BCE s-a opus pana acum argumentand ca o astfel de situatie ar exclude bancile elene de la finantare.

Agentiile de rating au avertizat ca ar clasifica drept incapacitate de plata o rostogolire, iar BCE a anuntat ca o astfel de evaluare ar insemna ca nu mai poate accepta obligatiuni ale statului elen ca garantii in operatiunile de pe piata monetara.

Un oficial german a declarat, pentru Reuters, sub protectia anonimatului, ca liderii din zona euro discuta mai multe variante pentru implicarea sectorului privat intr-un nou pachet de sprijin financiar.

"A existat o idee la Bruxelles la un moment dat care se asemana in anumite privinte cu relatarea din Der Spiegel, in timp ce alte aspecte erau complet diferite", a spus el.

Cancelarul german Angela Merkel si presedintele francez Nicolas Sarkozy au afirmat, vineri, ca au ajuns la un acord de principiu in privinta Greciei, care sa includa o participare a sectorului privat dupa modelul Initiativei de la Viena, prin care bancile straine prezente in Europa de Est s-au angajat in 2009 sa nu-si reduca expunerea in statele din regiune, prin rostogolirea liniilor de finantare pentru subsidiare.

O rostogolire a datoriilor Greciei ar fi complexa si controversata, financiar si juridic, iar detaliile importante nu au fost inca stabilite, noteaza Reuters. Ministrii de Finante din zona euro urmeaza sa discute modalitatile de sprijinire a Greciei la o reuniune programata duminica seara la Luxemburg.

In Romania, subsidiarele institutiilor de credit elene Alpha Bank si EFG Eurobank Ergasias (Bancpost) se afla printre cele mai mari zece banci. In piata mai activeaza trei institutii de credit mai mici, respectiv Banca Romaneasca (National Bank of Greece), Piraeus, ATEbank si Emporiki (detinuta de Credit Agricole).

#zona euro, #grecia, #grecia faliment, #grecia datorii, #banca centrala europeana, #banca grecia , #stiri Angela Merkel