GM va vinde 55% din Opel catre grupul Magna si doi parteneri din Rusia

Vineri, 11 Septembrie 2009, ora 09:40
1274 citiri
GM va vinde 55% din Opel catre grupul Magna si doi parteneri din Rusia

General Motors a convenit vanzarea a 55% din actiunile Opel catre un consortiu condus de grupul canadian Magna si doi parteneri din Rusia, dupa cateva luni de negocieri dure mediate de guvernul german.

Decizia a fost luata dupa o sedinta a Consiliului de Administratie al GM care a durat doua zile si a fost salutata de cancelarul german Angela Merkel, care a sustinut oferta inaintata de Magna si partenerii rusi Sberbank si Gaz.

Merkel ar putea obtine un efect electoral pozitiv datorita deciziei GM, la alegerile din 27 septembrie, noteaza agentia Reuters.

Analistii considera ca GM nu avea vreo alternativa clara la oferta Magna, din cauza costurilor uriase care ar fi fost necesare pentru sustinerea si restructurarea Opel.

Acordul reprezinta o victorie importanta si pentru guvernul Rusiei, care a facut eforturi pentru a-si asigura o prezenta solida in piata auto globala, aflata intr-un proces rapid de consolidare.

Negocierile pentru Opel, care trebuia vandut de GM in cadrul procesului de restructurare derulat de guvernul Statelor Unite, actionarul majoritar al grupului, dureaza de cateva luni de zile si au atras in repetate randuri furia celor 50.000 de angajati ai constructorului auto, nesiguri pe securitatea locurilor de munca. Jumatate din personalul Opel este din Germania, informeaza Mediafax.

Potrivit intelegerii convenite cu Magna, GM va pastra 35% din actiunile Opel, iar Magna, pe de o parte, si partenerii rusi Sberbank si Gaz, pe de alta parte, vor lua cate 27,5% din titluri. Angajatii Opel vor detine 10% din capitalul companiei.

Detaliile financiare ale tranzactiei nu sunt cunoscute.

Merkel a descris acordul drept "un nou inceput" pentru Opel, subliniind ca "rabdarea si determinarea guvernului au dat rezultate".

GM a optat pentru vanzarea Opel catre Magna si partenerii din Rusia in defavoarea fondului de investitii RHJ International, listat in Belgia.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Pierderile financiare uriașe pe care le suportă România pentru că nu face parte din Schengen terestru. „Trebuia să aderăm la 10 ani după intrarea în UE”
Pierderile financiare uriașe pe care le suportă România pentru că nu face parte din Schengen terestru. „Trebuia să aderăm la 10 ani după intrarea în UE”
După eliminarea controalelor vamale aeriene și maritime cu Spațiul Schengen pentru România, la 31 martie 2024, a revenit în discuție subiectul pierderilor enorme suferite de transportatori,...
Ce este RAM Plus, funcția disponibilă pentru utilizatorii Android
Ce este RAM Plus, funcția disponibilă pentru utilizatorii Android
Tehnologia de suplimentare a memoriei RAM, cunoscută sub numele de RAM Plus la telefoanele Samsung și RAM Boost pentru alte dispozitive cu sistem Android, este promovată ca o soluție...
#magna, #merkel, #opel , #stiri Angela Merkel