Grecia, la un pas de FALIMENT. Euro, in pericol!

Miercuri, 07 Septembrie 2011, ora 22:52
4893 citiri
Grecia, la un pas de FALIMENT. Euro, in pericol!

Vestile bune sunt ca cea mai inalta instanta din Germania a decis ca planurile de salvare sunt legale si ca Germania se poate implica in rezolvarea problemelor din zona euro. Dar dincolo de acest aspect, lucrurile nu stau deloc bine.

Grecia va intra in default, cel mai tarziu in luna martie, anul viitor, apreciaza un economist din cadrul FMI. Cancelarul german Angela Merkel vrea o regandire a zonei euro, iar miliardarul George Soros atrage atentia ca actuala criza este cu mult mai grava decat cea inregistrata dupa prabusirea gigantului bancar Lehman Brothers.

Grecia lucreaza la un nou program de asistenta cu implicarea sectorului privat. Autoritatile din Atena au nevoie de o implicare de 90% a sectorului privat pentru cel de-al doilea plan de salvare.

La sfarsitul lunii august, Grecia avertizase ca ar putea renunta la swap-ul de obligatiuni necesar pentru deruluarea celui de-al doilea acord international de salvare, daca investitorii privati nu vor participa in proportie de minim 90%, precizeaza Reuters.

Autoritatile de la Atena mizeaza pe o reducere a datoriei publice cu 37 de miliarde de euro, prin intermediul swap-ului.

Germ ania, Tarile de Jos si Finlanda nu sunt mai aproape de a ajunge la un acord in ceea ce priveste situatia din zona euro sau privind planul de salvare al Greciei. Cel putin, asa arata datele preliminare, in urma intalnirii de ieri, de la Berlin, noteaza Business Insider.

Pe de alta parte, mai multi lideri europeni se intreaba in ce fel va reusi statul elen sa implementeze masurile de austeritate, atat de necesare pentru diminuare datoriei de stat.

Ministrul de finante olandez, Jan Kees de Jager spunea ca "suntem extrem de ingrijorati cu privire la respectarea angajamentelor pentru derularea programului curent".

Prim-ministrul slovac, Iveta Radicova, si-a repetat temerile intr-un discurs citat de publicatia amintita. El le-a spus reporterilor ca "se pare ca oficialii greci nu reusesc sa indeplineasca toate criteriile, desi conditiile sunt clare".

Planul de salvare s-ar putea prabusi daca tarile din zona euro si-ar retrage sprijinul.

Totusi, cancelarul german Angela Merkel a tinut sa precizeze ca niciun stat nu va fi dat afara din zona euro. Mai mult decat atat, cancelarul german a adaugat ca "euro nu poate fi lasat sa se prabuseasca si ca nu se va prabusi".

Cu toate acestea, Angela Merkel a cerut Europei sa isi regandeasca regulile pentru ca tari mici, precum Grecia, sa nu mai poata pune in pericol intreaga zona euro, formata din 17 state.

"Cred ca aceasta criza, daca o criza majora a lumii occidentale poate fi evitata, nu poate fi combatuta cu atitudinea de a continua ca pana acum. Avem nevoie de o regandire fundamentala.

Trebuie sa supunem foarte clar oamenilor ca actuala problema, a datoriilor excesive acumulate in decenii, nu poate fi rezolvata dintr-o lovitura, cu remedii precum obligatiuni ale zonei euro sau restructurari ale datoriilor care vor face ca totul sa fie bine. Nu, acesta va fi un drum lung si greu, dar bun pentru viitorul Europei", a spus Merkel.

In ciuda asigurarilor date de Merkel, investitorii stau ca pe ace, mai ales ca recent, un analist din cadrul FMI a anuntat ca falimentul Greciei este inevitabil.

"Ma astept la o intrare in incapacitate de plata a Greciei inainte de luna martie a anului 2012, default care ar putea veni odata cu noul program guvernamental de salvare a statului elen. Sansele celui de-al doilea program sunt slabe", spune oficialul FMI, citat de Business Insider.

In plus, reprezentantii Fondului au declarat ca statul elen isi va rata tinta de deficit bugetar si ca acesta va fi mai mare decat era preconizat.

FMI se asteapta la noi masuri de austeritate din partea statului elen, in timp ce guvernul grec spune ca orice pas ar face, recesiunea se va adanci si mai mult, iar lucrurile se vor inrautati.

Nici declaratiile recente facute de miliardarul Soros nu au reusit sa tempereze ingrijorarile care zguduie investitorii, ci dimpotriva. Miliardarul este de parere ca actuala criza este mult mai grava decat acea inregistrata dupa falimentul Lehman Brothers.

"Aceasta criza ar putea fi mult mai grava decat falimentul Lehman Brothers", a declarat Soros, invocand "lipsa de autoritate a sistemului financiar european in vederea administrarii unei crize bancare de o asemenea gravitate".

Presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, le-a solicitat liderilor UE sa actioneze rapid si sa adopte masuri care stimuleze cresterea economica, pe de o parte si sa tina sub control cheltuielile publice, pe de alta parte. In plus, Baroso a adaugat ca se impune adoptarea unui nou program de asistenta pentru Grecia si continuarea reformelor in sectorul bancar.

Presedintele Barroso a declarat ca Europa a actionat decisiv in sensul recapitalizarii bancilor. Statele membre iau masuri pentru a forta bancile aflate in dificultate sa isi consolideze finantele in functie de rezultatele obtinute la testele de criza English din luna iulie, conform ec.europa.eu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

România, în topul european al unui sector economic cheie. Producția a crescut mai mult decât în zona euro
România, în topul european al unui sector economic cheie. Producția a crescut mai mult decât în zona euro
Producţia industrială în UE şi zona euro a crescut în luna februarie 2024, comparativ cu luna ianuarie 2024, iar România se numără printre ţările membre cu cele mai importante creşteri...
#criza zona euro, #euro, #grecia, #grecia faliment, #merkel euro, #zona euro , #stiri Angela Merkel