"Grecia vrea sustinerea, nu banii Germaniei"

Vineri, 05 Martie 2010, ora 13:02
1483 citiri
"Grecia vrea sustinerea, nu banii Germaniei"

Premierul grec Giorgios Papandreou, asteptat vineri la Berlin, a dat asigurari ca nu cauta bani, ci sustinere de la omologul sau german Angela Merkel, si a subliniat ca grecii nu sunt mai corupti decat germanii nazisti, relateaza AFP, citat de NewsIn.

"Nu cerem bani", a declarat Papandreou pentru cotidianul Frankfurter Allgemeine Zeitung.

"Avem nevoie de sustinere din partea Uniunii Europene si a partenerilor nostri, pentru a putea contracta credite de pe piete in cele mai bune conditii", a adaugat el."

Daca nu primim acest ajutor, nu vom putea pune in aplicare schimbarile pe care le luam in calcul", a precizat premierul.

Liderul ministrilor de finante din Zona euro, luxemburghezul Jean-Claude Juncker, a apreciat ca Grecia "va trebui sa mai plateasca mult timp dobanzi ridicate" pentru a se refinanta de pe piete.

"Numai cand pietele financiare vor fi inteles ca exista o solidaritate europeana care poate fi activata", conditiile de credit pentru Grecia se vor relaxa, a explicat Juncker pentru postul german de radio Deutschlandfunk.

In prezent, "pietele nu au integrat" aceasta dimensiune, considera el.

"Contez pe faptul ca pietele vor lua nota", a precizat Juncker.

Seful Eurogrup nu crede ca un ajutor financiar pentru Grecia din partea partenerilor europeni va fi necesar.

"Dar nu putem sa il excludem", a declarat el.

Grecia, care se confrunta cu probleme bugetare grave si este impovarata de o datorie impresionanta nu vrea sa fie "Lehman Brothers a Uniunii Europene", a spus premierul elen pentru Frankfurter Allgemeine Zeitung, referindu-se la banca americana al carui faliment, in septembrie 2008, a zguduit pietele si a generat o criza financiara si economica fara precedent.

Papandreou urmeaza sa o intalneasca in cursul dupa-amiezii de vineri pe Angela Merkel, cancelarul german, o vizita care este urmarita cu atentie de pietele financare, desi Merkel a precizat ca are ca obiect numai "relatiile bune dintre Grecia si Germania".

Seful Guvernului grec a criticat imaginea prezentata de presa germana, care sugereaza ca grecii asteapta un ajutor financiar din partea Germaniei.

Iar cotidianul Bild, cu cel mai mare numar de cititori din tara, a lansat o campanie impotriva politicilor bugetare si coruptiei din Grecia.

"Nu i-am cerut contribuabilului german (...) sa ne plateasca vacantele si pensiile, a afirma acest lucru este incorect", a spus Papandreou.

"Iar grecii nu au coruptia in gene, asa cum nazistii nu au nazismul in ale lor", a adaugat el.

La randul sau, ministrul german al economiei, Rainer Bruderle, a dat asigurari vineri ca "Guvernul (...) nu va da niciun cent" Greciei. 

#bani, #germania, #grecia, #sustinere , #stiri Angela Merkel