Hosni Mubarak a demisionat

Vineri, 11 Februarie 2011, ora 23:03
1585 citiri
Hosni Mubarak a demisionat

Presedintele egiptean, Hosni Mubarak, a renuntat la putere, a anuntat vineri vicepresedintele Omar Suleiman, in cadrul unei interventii televizate. Suleiman a afirmat ca Mubarak a renuntat la functie si a transferat puterea armatei egiptene, potrivit Mediafax. 

"Tinand cont de conditiile dificile pe care le traverseaza tara, presedintele Hosni Mubarak a decis sa abandoneze postul de presedinte al Republicii si a insarcinat Consiliul suprem al fortelor armate sa administreze afacerile tarii", a declarat Suleiman.

Sutele de mii de manifestanti din piata Tahrir, din Cairo, au explodat de bucurie la anuntul demisiei presedintelui Hosni Mubarak, dupa 30 de ani la putere.

"Poporul a daramat regimul! Poporul a daramat regimul!", scanda o multime in delir, in aceasta piata devenita simbolul miscarii de contestare. Manifestantii strigau de bucurie si agitau drapele egiptene.

Unele persoane au lesinat din cauza emotiei.

Hosni Mubarak, care se confrunta cu o miscare de contestare fara precedent de la 25 ianuarie, i-a delegat joi seara prerogativele sale vicepresedintelui Omar Suleiman, fara a-si anunta insa demisia.

Potrivit unei surse apropiate Guvernului, presedintele Hosni Mubarak, care i-a delegat joi prerogativele sale vicepresedintelui Omar Suleiman, sub presiunea protestatarilor, a parasit Cairo impreuna cu familia sa.

La randul sau, secretarul general al partidului aflat la putere in Egipt, Hossam Badrawi, numit in urma cu numai cateva zile, se pregateste sa demisioneze, a declarat un apropiat al sau.

"Cand a acceptat postul, in urma cu cateva zile, voia sa asigure o tranzitie pentru o scurta perioada, care sa garanteze realizarea cererilor poporului", a declarat un apropiat al lui Badrawi, sub acoperirea anonimatului. "Acum ca s-a realizat, se va retrage", a adaugat el.

Badrawi a fost numit la 5 februarie secretar general al Partidului National Democrat (PND), formatiunea lui Mubarak, dupa demisia biroului executiv al partidului.

In conditiile in care manifestatiile se derulau in general in calm de la 3 februarie, o persoana a fost ucisa si 20 ranite, vineri, in timpul unor confruntari la Al-Arish, in Sinaiul egiptean, intre manifestanti si politisti, potrivit unui oficial din serviciile de securitate.

Manifestantul a fost ucis in cursul unui schimb de focuri intre politisti si protestatari, care incercau sa elibereze detinuti dintr-un post de politie.

Conform martorilor, o mie de manifestanti au lansat bombe incendiare asupra postului de politie si au incendiat vehicule.

"Viata reincepe pentru noi", a declarat vineri personalitatea cea mai cunoscuta a opozitiei egiptene, Mohamed ElBaradei, la postul de televiziune al-Jazeera, in urma demisiei presedintelui Hosni Mubarak, sub presiunea protestatarilor.

Cancelarul german Angela Merkel a declarat ca demisia presedintelui egiptean Hosni Mubarak constituie "o schimbare istorica", aceasta cerand din nou Egiptului sa respecte tratatul de pace cu Israelul.

Inaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru Politica Externa, Catherine Ashton, a salutat demisia presedintelui egiptean, Hosni Mubarak, care "a ascultat vocea poporului egiptean" si a deschis astfel calea unor "reforme mai rapide si mai profunde". 

#hosni mubuarak, #presedintele egiptului, #mubarak a demisionat, #demisie presedinte egipt, #demisie mubarak , #stiri Angela Merkel