Iesirea din blocajul Uniunii

Joi, 18 Ianuarie 2007, ora 04:20
976 citiri

Nu este rezonabil sa se afirme ca esecul referendumurilor franceze si olandeze asupra tratatului constitutional sta la originea paraliziei Uniunii Europene. Pana in prezent, Comisia continua sa pregateasca ordinea de zi a Consiliului si sa isi scrie directivele.

Comisarii isi fac treaba. Parlamentul poate contribui la rezolvarea prin compromisuri, cum a fost in cazul directivei Bolkenstein despre piata serviciilor, a dificultatilor Uniunii. Banca Centrala Europeana supravegheaza masa monetara si lupta contra inflatiei. Curtea de Justitie de la Luxemburg continua sa slefuiasca prin deciziile sale legile si regulile in vigoare in Europa. Recent, Comisia a formulat un plan pentru mediu si clima care ar putea propulsa Uniunea in prima linie a luptei contra incalzirii climatice a planetei. Se poate chiar vedea in aderarea celor doua noi membre, Bulgaria si Romania, si introducerea euroului in Slovenia semne de optimism si de incredere, dovada ca Europa continua sa progreseze.

Exista totodata, in conditiile actuale ale Europei, alte aspecte, mult mai putin linistitoare. Pentru a aprecia situatia, trebuie sa revenim la dezbaterea deschisa de prabusirea imperiului sovietic si venirea brusca la portile Europei a mai multor orfani, insetati de crestere economica si de securitate politica. S-a decis atunci ca Europa trebuia sa duca frontal doua batalii paralele si sincronizate: cea a largirii si cea a adancirii. Prima i-ar fi permis sa dea un raspuns exigentelor "celeilalte Europe", a doua, sa intareasca institutiile comunitare si sa gestioneze progresele pe care Uniunea este in curs de a le realiza prin piata unica si moneda unica.
Paralelismul si sincronizarea au fost din acea perioada lozincile Uniunii.

Aceste doua conditii indispensabile au incetat sa existe incepand din momentul in care cetatenii francezi si olandezi au respins tratatul constitutional. In timp ce masina adancirii inceta sa functioneze, cea a largirii continua, ca o linie de montaj, sa isi livrezele produsele. Aderarea Bulgariei si a Romaniei a fost un eveniment pozitiv pentru stabilitatea si progresului Balcanilor. Dar ea devine un factor de instabilitate pentru Uniunea Europeana daca aceasta nu reuseste sa rezolve printr-o noua Constitutie problema guvernarii ei. Este posibil ca Angela Merkel, cancelarul german, presedinte in exercitiu al Uniunii pentru primele sase luni ale anului, sa aiba un proiect: un protocol social pe care ea l-ar putea prezenta inainte de sfarsitul mandatului sau.

Dar ea este obligata sa astepte rezultatele alegerilor prezidentiale franceze, pentru ca orice proiect, daca ar urma sa fie prezentat inainte de acest termen, ar arde in focul campaniei electorale.

De altfel, cei care contesta tratatul trebuie sa le spuna celorlalti cum inteleg ei sa scoata Europa din impasul in care au impins-o. Ei aveau perfect dreptul sa respinga tratatul. Dar nu il au pe cel de a uita ca acesta a fost ratificat de optsprezece state ale Uniunii si ca esecul sau va provoca pe termen mediu criza Uniunii. Cum a spus Angela Merkel intr-un interviu in "Corriere della Sera" din 12 ianuarie, cei care nu sunt de acord si au probleme sau ingrijorari trebuie sa ne explice despre ce este vorba".

Rador