Iesirea din criza: noua industrializare, axata pe infrastructura si ecologizare

Luni, 18 Mai 2009, ora 14:02
1803 citiri
Iesirea din criza: noua industrializare, axata pe infrastructura si ecologizare

Iesirea economiei mondiale din criza va coincide cu "o noua industrializare", axata pe proiecte de infrastructura si de mediu, iar Germania se va afla printre liderii cresterii sectorului industrial, considera directorul general executiv al grupului Siemens, Peter Loscher, citat de Financial Times.

Seful celui mai mare grup de inginerie si tehnologie din Europa a declarat ca programele de investitii in infrastructura lansate in intreaga lume si eforturile de "modernizare verde" vor stimula cresterea in industrie la nivel mondial, iar Germania va fi unul dintre cele mai avantajate state, datorita "structurii inovative" a sectorului industrial german.

Loscher, primul director general al Siemens care nu s-a numarat printre angajatii grupului inainte de a prelua aceasta functie, a respins totodata criticile aduse caracterului dependent de exporturi al economiei germane, contrazicand teoria ca reorientarea economiei catre servicii va grabi incheierea recesiunii.

Economia Germaniei s-a contractat cu 3,8% in primul trimestru, iar prognoza guvernului indica o scadere de 6% a Produsului Intern Brut (PIB) in acest an, relateaza Mediafax.

Expertii considera ca Germania a fost afectata mult mai sever de criza globala decat alte state europene tocmai din cauza dependentei de exporturi, insa cancelarul Angela Merkel a afirmat recent ca tara, cu datorii externe uriase si o populatie in declin, nu isi poate permite sa sustina consumul in detrimentul exporturilor.

Productia industriala, in special automobilele, utilajele si echipamentele medicale, construite in Germania si vandute peste hotare, reprezinta aproape un sfert din PIB-ul celei mai mari economii europene, cu mult mai mult decat in alte state membre UE, spre exemplu 13% in Marea Britanie.

Loscher crede ca Europa isi va recastiga importanta ca industrie producatoare in urma reorientarii structurale catre protectia mediului, insa seful Siemens considera ca, in contextul costurilor mult mai ridicate de pe continent, industria europeana trebuie sa devina mult mai inovativa. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#criza, #industrizalizare, #infrastructura , #stiri Angela Merkel