In ciuda pierderilor trimestriale, Fiat vrea actiuni la Opel

Joi, 23 Aprilie 2009, ora 16:24
1568 citiri
In ciuda pierderilor trimestriale, Fiat vrea actiuni la Opel

Constructorul auto italian Fiat a trecut pe rosu in primul trimestru, cu o pierdere neta de 411 milioane euro, pentru prima oara in ultimii patru ani. Cu toate acestea, Fiat va semna marti o scrisoare de intentie pentru cumpararea unui pachet majoritar de actiuni la divizia Opel, arata editia online a revistei germane Spiegel, citata de Reuters.

Producatorul auto si ministerul german al economiei prefera un acord mai rapid cu Fiat, citeaza Spiegel Online surse apropiate discutiilor. Totusi, reprezentantii Fiat, Magna si Opel au refuzat sa comenteze.

Presedintele Fiat, Luca Cordero de Montezemolo, a negat saptamana trecuta ca ar fi interesat de Opel, dar o serie de rapoarte media au aratat ca producatorul italian este unul dintre potentialii cumparatori strategici ai grupului german.

GM trebuie sa vanda o participatie importanta la Opel pentru a convinge politicienii germani sa foloseasca banii contribuabililor pentru garantii de imprumuturi de 3,3 miliarde euro.

Directorul executiv al GM, Fritz Henderson, declarase saptamana trecuta ca producatorul auto "s-a adresat" catre mai mult de sase cumparatori potentiali, multi dintre acestia fiind investitori financiari.

Companiile cu capital privat nu sunt, insa, interesate de Opel, cei mai interesati investitori privati fiind fondurile suverane de investitii din Golf si Asia.

Cotididianul german Bild a anuntat separat ca exista din ce in ce mai multe sanse pentru un imprumut de stat aprobat de cancelarul Angela Merkel, in cazul in care s-ar gasi un investitor privat.

Fiat - pierdere trimestriala de 411 milioane euro

Pierderea, cauzata de performantele slabe ale diviziei auto, este prima inregistrata de grup de la revenirea pe profit, la inceputul anului 2005, dupa patru ani de pierderi. In primul trimestru, grupul Fiat a inregistrat si o scadere cu 25,3% a cifrei de afaceri, la 11,268 miliarde euro. In primele trei luni din 2008, compania a inregistrat un profit net de 427 milioane euro.

Livrarile de autoturisme au scazut cu 17,6%, la 464.600 unitati, insa grupul a anuntat ca a inregistrat o ameliorare a cererii, spre sfarsitul trimestrului, datorita primelor de casare acordate in mai multe tari europene.

Grupul a coborat previziunile de profit net pentru acest an, mizand pe o o cifra de "peste 100 milioane dolari", fata de estimarile anterioare, in care prevedea un profit de peste 300 milioane euro.

Fiat a anuntat, de asemenea, ca poarta inca discutii in vederea incheierii unui parteneriat cu grupul american Chrysler, adaugand ca spera sa ajunga la un acord pana la termenul din 30 aprilie.

"Punctele finale ale tranzactiei sunt negociate in continuare cu Trezoreria americana si cu alti actionari importanti", a precizat compania. in cazul in care negocierile sunt incheiate cu succes, termenii finali vor fi stabiliti pe sau inainte de 30 aprilie 2009.

Totusi, Fiat a negat orice plan privind efectuarea de investitii directe in Chrysler, in contextul pierderilor anuntate, scrie Financial Times.

Gabriela Garjoaba

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Noi aprecieri contradictorii în cotația leului față de euro și dolar. Gramul de aur, în scădere
Noi aprecieri contradictorii în cotația leului față de euro și dolar. Gramul de aur, în scădere
Moneda naţională s-a depreciat marţi, 22 aprilie, în raport cu euro, care a fost calculat de Banca Naţională a României (BNR) la 4,9762 lei, în creştere cu 0,04 bani (+0,01%) faţă de...
Platforma ANOFM pentru activitățile casnice este în funcțiune. Plata prin tichete aduce asigurări sociale și de sănătate prestatorilor
Platforma ANOFM pentru activitățile casnice este în funcțiune. Plata prin tichete aduce asigurări sociale și de sănătate prestatorilor
Ministerul Muncii a anunțat deschiderea platformei ANOFM prin care beneficiarii de servicii ocazionale în gospodărie pot plăti prestatorii de servicii prin tichetele pentru activități...
#cumparatori, #fiat, #opel, #pierderi, #privat , #stiri Angela Merkel