ISRAELUL VREA IN UE. Vezi cine il sprijina

Miercuri, 13 Iulie 2011, ora 11:19
1805 citiri
ISRAELUL VREA IN UE. Vezi cine il sprijina

81% dintre israelieni isi doresc ca statul evreu sa adere la UE, potrivit unui studiu realizat de Universitatea Ben-Gurion.

Vezi si:

Intelepciunea evreiasca in afaceri - interviu Nasty Vladoiu (CC Romania - Israel)

Cu toate ca Israelul nu este din punct de vedere geografic parte a Europei, multi evrei se simt apropiati de Europa din punct de vedere cultural.

Studiul a aratat ca 8,5% dintre israelieni sunt deja cetateni ai unor state membre din UE.

Intrarea statului evreu in UE nu este atat de imposibila pe cat pare.

Aderarea Israelului la Uniunea Europeana ar putea fi similara cu cea a Ciprului, care fizic nu face parte din Europa, dar a aderat la UE in 2004.

In timpul unei vizite la Ierusalim anul trecut, premierul italian Sivio Berlusconi a declarat ca cea mai mare dorinta a sa ar fi ca Iraelul sa adere la UE.

Prin urmare, Italia va fi una din tarile care vor sustine intrarea evreilor in UE.

Sondajul mai arata ca 64% dintre israelieni ar sprijini o desfasurare de forte a NATO pentru mentinerea pacii in Cisiordania si Gaza Strip.

Cancelarul german Angela Merkel este liderul european preferat de evrei, cu un rating de popularitate in statul israelian de 55%.

Pentru 47% dintre israelieni, sprijinul UE in rezolvarea conflictului israeliano-palestinian intensifica dorinta de a se alatura Europei.

Potrivit aceluiasi studiu, populatia Israelului priveste UE si statele membre ca pe niste jucatori cruciali in modelarea viitorului statului evreu si ar dori ca Europa si NATo sa joace un rol mai important in Orientul Mijlociu.

In plus, israelienii se simt destul de "inconfortabil" cu privire la izolarea pe care o impune actualul guvern si isi doresc sa aiba o cooperare mai stransa cu Uniunea Europeana, cu statele membre si cu organizatiile multilaterale.

Sondajul a fost realizat in luna iunie 2011 in randul a 1000 de israelini, cu o marja de eroare de 3,3%.

Intr-un interviu acordat Bloombiz.ro, Nasty Vladoiu, presedintele Camerei de Comert Romania-Israel declara ca evreii au gasit un prieten in Europa, datorita nivelului scazut al anti-semitismului.

Vizita recenta a premierului israelian, Benjamin Netanyahu, in Romania a avut conotatii politice, in opinia lui Nasty Vladoiu.

"Cred ca vizita premierului israelian nu a facut altceva decat sa puncteze sprijinul pe care vrea sa-l obtina Israelul cu privire la declaratia unilaterala de independenta a reprezentantilor teritoriilor palestiniene.

Cu siguranta, Israelul are nevoie de sustinere, iar atunci cand cauti sustinere mergi la prieteni.", a mai subliniat acesta.

#israel, #ue, #sondaj israel, #evreii, #relatii ue israel, # aderare ue israel , #stiri Angela Merkel