ITALIA, prea mare pentru a fi salvata

Miercuri, 13 Iulie 2011, ora 11:20
2429 citiri
ITALIA, prea mare pentru a fi salvata

Italia se afla in acest moment in centrul furtunii declansate de criza datoriilor statelor UE. Exista zvonuri conform carora Banca Centrala Europeana a intervenit pentru a cumpara obligatiuni suverane italiene de pe piata secundara. Analistii ajung la concluzia ca Italia este "prea mare pentru a fi salvata", statul avand nevoie de finantari masive si detinand o datorie totala colosala - 1,6 trilioane de euro.

Dividendele italiene au reusit sa inregistreze o crestere de 1,3% in sedintele bursiere de marti, conform Forbes.

Avansul a venit dupa doua zile de scaderi importante care au generat una dintre cele mai mari expansiuni ale obligatiunilor suverane din istoria monetara a Uniunii Europene.

Pe fondul excesului de stiri negative venite zilnic din toata Europa, este foarte dificil sa legam criza Italiei de un eveniment anume.

Dar este clar ca pietele ajung sa realizeze ca Italia este o entitate total diferita de Grecia, Irlanda si Portugalia (PIIG), si ca salvarea acesteia poate scufunda Europa.

Deosebirile sunt imense. In timp ce nevoile de finantare pentru 2012 ale celor trei PIIG, care au fost deja imprumutate, se ridica la 91 de miliarde de euro, pentru salvarea Italiei ar fi necesare 250 de miliarde de euro.

Datoria totala a statului condus de prim ministrul Silvio Berlusconi se invarte in jurul a 1,6 trilioane de euro, comparativ cu 345 de milioane in cazul Greciei.

Portugalia si Irlanda au fiecare datorii totale de 150 de miliarde de euro, conform analistilor de la Nomura.

Daca Italia ar intra in faliment, problema ar fi ca statul este prea mare pentru a fi salvat.

Conform Nomura, mecanismele curente ale Fondului European pentru Stabilitate Financiara (EFSF) au fost gandite pentru a gestiona eventuale caderi ale statelor mici. Ecuatia se schimba in cazul Italiei.

In prezent, EFSF are o capacitate de a acorda imprumuturi de 320 de miliarde de euro dintr-un total de 440 de miliarde de euro.

Nevoile de finantare ale Italiei pe urmatorii doi ani depasesc 500 de miliarde de euro.

Nu doar ca EFSF (si succesorul sau, Mecanismul de Stabilitate Europeana - EMS - care detine un capital autorizat de aproximativ 700 de miliarde de euro) nu are capacitatea de a salva Italia, dar numarul de state care ar putea ajuta Roma s-ar reduce la doua: Franta si Germania.

Daca cele doua mari puteri europene ar fi fortate sa achite 500 de miliarde de euro pentru ajutarea Italiei, aceasta suma ar reprezenta aproximativ 10% din PIB-ul lor cumulat.

O alta varianta ar fi ca Banca Centrala sa intervina prin finantari cu dobanzi mai mici. Marti, brokerii au banuit ca vad BCE dand o mana de ajutor Bancii Italiei.

Iar luni, intr-o intalnire a ministrilor de finante europene, s-a vehiculat posibilitatea sa i se permita EFSF sa cumpere obligatiuni de pe piata secundara.

Dar aceasta miscare s-ar putea sa nu fie indeajuns. BCE a incercat deja aceste tipuri de interventii in cazul Greciei, Portugaliei si Irlandei. Fara a reusi sa puna in miscare segmentele de piata difunctionale.

Piata de capital italiana are "o cifra de afaceri zilnica de 12 miliarde de euro, in luna mai" si emisiuni de obligatiuni pe doi, cinci si zece ani de 31 de miliarde de euro, in al treilea trimestru al acestui an.

In acest context, ar fi un dezastru pentru BCE sa insanatoseasca Italia.

Situatia este cumplita, intr-adevar. Batalia politica din Germania iscata de salvarea statelor mici a erodat serios capitalul cancelarului Angela Merkel.

Asadar, salvarea Italiei este imposibila atat din punct de vedere economic si politic, cat si social.

#angela merkel, #austeritate, #banca centrala europeana, #criza europa, #criza italia, #italia, #salvare italia , #stiri Angela Merkel