Juncker, impotriva excluderii vreunei tari din zona euro

Sambata, 27 Martie 2010, ora 02:11
1210 citiri
Juncker, impotriva excluderii vreunei tari din zona euro

Presedintele forumului ministrilor de finante din zona euro (Eurogroup), Jean-Claude Juncker, s-a declarat vineri ostil ideii de a accepta excluderea unei tari din zona euro, deoarece o asemenea posibilitate ar provoca "un val enorm de speculatii", relateaza AFP.

Intrebat asupra acestei optiuni in cadrul unui interviu acordat televiziunii France 24, premierul luxemburghez a raspuns: "Nu este o optiune, este chiar o interdictie. Nu se poate iesi astfel din zona euro".

"Sunt impotriva acestei idei dragi unora din Germania de a putea exclude, ca o forma de sanctiune, un stat membru din zona euro", a spus Juncker.

"Cel care isi aroga dreptul de a exclude isi da si dreptul de a iesi prin propria vointa. Or, daca maine o tara poate fi exclusa si o alta poate sa plece fiindca asa vrea, am asista la un val enorm de speculatii", a explicat oficialul.

"Intr-o zi se va specula pe excluderea unui stat din zona euro, iar in alta zi se vor face speculatii pe iesirea voluntara a unei alte tari membre", a completat el.

La jumatatea lui martie, cancelarul german Angela Merkel a afirmat ca zona euro ar trebui sa aiba posibilitatea de a exclude, in ultima instanta, un stat membru care nu mai indeplineste conditiile apartenentei la uniunea monetara. O astfel de masura ar necesita, insa, modificarea unor tratate europene si nu a fost evocata dupa summitul european de joi si vineri. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

România, în topul european al unui sector economic cheie. Producția a crescut mai mult decât în zona euro
România, în topul european al unui sector economic cheie. Producția a crescut mai mult decât în zona euro
Producţia industrială în UE şi zona euro a crescut în luna februarie 2024, comparativ cu luna ianuarie 2024, iar România se numără printre ţările membre cu cele mai importante creşteri...
#juncker, #zona euro, #excludere , #stiri Angela Merkel