Liderii UE vor masuri rapide de modificare a legislatiei in domeniul bancar

Vineri, 26 Martie 2010, ora 15:26
972 citiri
Liderii UE vor masuri rapide de modificare a legislatiei in domeniul bancar

Liderii participanti la Consiliul european de primavara de la Bruxelles au cerut, vineri, modificarea rapida a reglementarilor in domeniul bancar, cum sunt cele privind nivelul capitalului, remuneratiile si practicile de afaceri, transmite Reuters. 

Recesiunea economica determinata de criza creditelor a facut ca inasprirea reglementarilor din sectorul bancar sa devina o prioritate politica la nivel mondial, informeaza Mediafax.

Din acest motiv, lideri precum cancelarul german Angela Merkel si presedintele francez Nicolas Sarkozy si-au prezentat obiectivele in proiectul declaratiei summitului UE.

Ei au cerut "progrese rapide" in domeniul regulilor privind rezervele minime obligatorii ale institutiilor financiare, rezolvarea problemelor legate de bancile "prea mari pentru a fi lasate sa dea faliment" si cresterea transparentei pe pietele instrumentelor derivate.

Potrivit declaratiei, Comisia Europeana va prezenta in curand un raport referitor la posibilele surse de finantare, cum ar fi impunerea unei taxe pe tranzactiile financiare, la nivel mondial.

Liderii celor 27 de state membre si-au exprimat totodata dorinta de cooperare intre Bruxelles si Washington, pentru stabilirea reglementarilor destinate serviciilor financiare.

La inceputul lunii martie, a izbucnit o disputa intre UE si Statele Unite, referitoare la maniera in care autoritatile de la Bruxelles vor sa reglementeze activitatea fondurilor de hedging si a serviciilor financiare.

In urma interventiei premierului britanic Gordon Brown, aprobarea noii legi din UE a fost suspendata.

Amanarea a dezamagit numerosi oficiali, care considera ca se pune sub semnul intrebarii nu doar capacitatea UE de a controla fondurile de hedging, ci si reformarea reglementarilor din sectorul serviciilor financiare.

Liderii statelor din zona euro au convenit, joi, crearea unui sistem de protectie financiara, in colaborare cu Fondul Monetar International, pentru sustinerea Greciei. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#bancar, #legislatie, #lideri, #ue , #stiri Angela Merkel