Londra, criticata dur in chestiunea bugetului UE

Miercuri, 23 Noiembrie 2005, ora 05:51
879 citiri

Reuniti la inceputul saptamanii la Bruxelles, ministrii de Externe ai tarilor UE l-au pus practic la colt pe seful diplomatiei Marii Britanii, tara ce asigura presedintia semestriala a Uniunii, considerand Londra principalul responabil pentru nerealizarea unui acord asupra bugetului pe 2007-2013.BBC remarca ieri, intr-o relatare de la Bruxelles, ca multi dintre ministrii de Externe prezenti la reuniune au afirmat ca se pierde practic timpul, dat fiind ca Marea Britanie ramane neclintita pe pozitia de a nu renunta la rabatul din contributia sa la bugetul UE, iar Franta refuza in continuare ideea unei reformari substantiale a politicii subventiilor agricole. In plus, ministrii respectivi au declarat ca, de fapt, nu au ce discuta din moment ce Presedintia UE nu face cunoscuta, inainte de 5 decembrie, proiectia sa bugetara pentru 2007-2013. Multi dintre ministrii de Externe prezenti, in frunte cu cel francez, Philippe Douste-Blazy, au insistat din nou ca in proiectul pe care-l elaboreaza Marea Britanie sa aiba neaparat in vedere o formula de compromis in privinta rabatului britanic. Potrivit BBC, ministrul finlandez de Externe, Erkki Tuomioja, a mers pana la a declara ca "daca nu avem ce discuta, este pierdere de timp". Pana la apropiata reuniune a ministrilor de Externe ai UE, din 5 decembrie, Tony Blair spera ca la intalnirea de joi cu Angela Merkel, la Londra, sa obtina sprijinul Germaniei in vederea obtinerii unei reduceri a subventiilor agricole si pentru un buget UE care sa reprezinte 1 la suta din PIB-ul Uniunii.

Olanda vrea reducerea contributiei la buget

Nu numai Marea Britanie, relata EUobserver, ci si Olanda ridica serioase obstacole in calea unui acord asupra bugetului UE, cerand insistent sa-i fie redusa contributia la bugetul Uniunii cu 1 milion de euro. Diplomati de la Bruxelles au declarat ca Olanda ar putea merge pana la a opune veto-ul sau unui buget ce nu include si intersul sau. Pe acest fond, presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, prezent la reuniunea de la Bruxelles a ministrilor de Externe ai membrilor UE, a atras atentia asupra necesitatii de a se face eforturi pentru realizarea de urgenta a bugetului, fara a se mai pierde timpul in discutii fara iesire. El a reamintit ca propunerile formulate inca din luna iunie de catre Luxemburg, ce ofereau o solutie ce ar fi scos din impas blocajul (propunea mentinerea rabatului britanic la nivelul actual) au fost in mod eronat respinse de Londra. In perspectiva urmatoarei reuniuni de la inceputul lunii decembrie, EUobserver remarca sansele reduse de succes, invocand declaratia lui Straw, seful diplomatiei britanice, care a continuat sa apere pozitia Guvernului sau, afirmand ca trebuie operate schimbari substantiale in planul din iunie al Luxemburgului, subliniind ca rabatul de care a beneficiat "a fost o anomalie construita pe o alta anomalie si mai mare", respectiv Politica Agricola Comuna, ce a favorizat Franta.

Lovitura pentru extinderea UE

Suporterii propunerii din iunie a Luxemburgului si-au pus deja intrebarea cine va plati costurile extinderii UE, in conditiile in care Marea Britanie si Olanda au in vedere doar propriile interese nationale, in detrimentul promisiunilor facute nou venitilor in UE, in 2004. Daca nu se va ajunge la un acord privind bugetul, ce include cheltuielile din anii urmatori, vom asista la o diminuare a finantarii proiectelor noilor membri din Estul Europei. "Nu vom fi credibili cand vorbim despre extinderea UE daca nu suntem capabili sa finantam proiectele nou venitilor", a declarat Jose Manuel Barroso la reuniunea respectiva.

Maria Cora / Bogdan Vasilescu

Curierul National