Merkel, criticata pentru "subventiile" acordate Greciei

Luni, 12 Aprilie 2010, ora 14:54
1057 citiri
Merkel, criticata pentru "subventiile" acordate Greciei

Parlamentarii coalitiei de guvernare din Germania au acuzat-o pe Angela Merkel ca a cedat in fata presiunilor cand a acceptat ca Grecia sa plateasca dobanzi sub nivelul pietei pentru ajutoarele europene, incalcandu-si principiul de a nu acorda subventii unui stat aflat in criza, relateaza Bloomberg, conform NewsIn.

Ministrii de finante din zona euro au anuntat ca vor acorda Greciei ajutoare de 30 miliarde euro, sub forma unor credite pe trei ani, la o dobanda de circa 5%. Dobanda este sub nivelul din piata, unde randamentul titlurilor grecesti cu scandeta la trei ani a crescut la 6,98% pe an.

"Germania a cedat in fata presiunilor. Nu trebuie sa ne pacalim ca asemenea credite sunt altceva decat subventii", a declarat Frank Schaeffler, purtator de cuvant al partenerilor coalitiei conduse de Merkel.

"Ajutoarele vor afecta euro si vor ajuta Grecia numai temporar. Vom fi pe marginea prapastiei, atat din punct de vedere legal cat si economic", a avertizat el.

Merkel a renuntat la cerinta ca Grecia sa plateasca dobanzi la nivelul celor din piata, dupa ce randamentul titlurilor grecesti a atins saptamana trecuta cel mai inalt nivel din ultimii 11 ani, de 7,5%.

Guvernul condus de Merkel argumenta ca banii contribuabililor germani nu ar trebui sa fie pusi in pericol pentru ajutarea unei tari care a cheltuit mai mult decat isi putea permite.

"Se pare ca Merkel a pierdut competitia. Toata tevatura si toate discutiile despre protejarea banilor contribuabililor au fost inutile", a declarat Carsten Brzeski, economist in cadrul ING.

Un purtator de cuvant al Ministerului de Finante, Michael Offer, a declarat ca nu exista o legatura direca intre acordul tehnic de duminica si primirea ajutoarelor de catre Grecia. Orice pachet de ajutor trebuie sa fie aprobat in unanimitate de ministrii de finante si nu sunt excluse schimbari ale conditiilor actuale.

Guvernul german continua sa afirme ca ajutoarele pentru Grecia nu sunt pe ordinea de zi si ca acordul incheiat de tarile europene este numai teoretic, avand ca scop calmarea pietelor.

Germania, cea mai mare economie europeana, ar urma sa contribuie cu 8,4 miliarde euro la pachetul de ajutor acordat Greciei, a mai spus Offer.

#merkel, #grecia, #subventii , #stiri Angela Merkel