Merkel: Grecia va primi ajutor daca stabilitatea zonei euro va fi in pericol

Vineri, 23 Aprilie 2010, ora 23:43
1476 citiri
Merkel: Grecia va primi ajutor daca stabilitatea zonei euro va fi in pericol

Cancelarul german Angela Merkel a dat asigurari, vineri, ca Grecia nu va primi ajutor financiar decat daca stabilitatea zonei euro va fi in pericol si dupa ce Atena va prezenta "un program economic credibil".

Dupa ce guvernul elen a cerut oficial sprijin financiar din partea UE si a FMI, Merkel a sustinut o scurta alocutiune in care a impus anumite conditii, chiar daca autoritatile grecesti si alte tari europene considera ca ajutorul este aproape dat.

"Cand va fi prezentat un plan economic, Comisia Europeana, Banca Centrala Europeana (BCE) si FMI vor determina daca situatia stabilitatii zonei euro impune acordarea de sprijin Greciei", a spus cancelarul.

Merkel a insistat asupra necesitatii ca Grecia sa respecte "conditii stricte", sub forma unui program economic credibil in vederea reducerii deficitului bugetar urias.

"Nu este posibil, in prezent, sa dam informatii privind natura si valoarea ajutorului care va fi furnizat Greciei", a mai spus cancelarul.

Ea a aratat ca decizia va fi posibila doar dupa prezentarea programului, in cateva zile, si a precizat ca a avut o discutie telefonica cu omologul grec Georges Papandreou.

Germania va avea cea mai mare contributie la ajutorul destinat Greciei, participarea europeana, prin credite bilaterale, urmand sa fie in acest an de circa 30 de miliarde de euro.

Opinia publica din Germania este in mare parte ostila planului de salvare a Greciei, iar guvernul Merkel s-a opus mult timp programului.

Premierul grec, George Papandreou, a cerut vineri activarea mecanismului de ajutor in valoare de 45 de miliarde de euro stabilit de UE si FMI, subliniind ca aceasta masura reprezinta o necesitate nationala. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

România, în topul european al unui sector economic cheie. Producția a crescut mai mult decât în zona euro
România, în topul european al unui sector economic cheie. Producția a crescut mai mult decât în zona euro
Producţia industrială în UE şi zona euro a crescut în luna februarie 2024, comparativ cu luna ianuarie 2024, iar România se numără printre ţările membre cu cele mai importante creşteri...
#merkel, #grecia, #ajutor, #zona euro , #stiri Angela Merkel