Merkel: Nu vom da pe nimeni afara din zona euro

Marti, 06 Septembrie 2011, ora 10:57
1921 citiri
Merkel: Nu vom da pe nimeni afara din zona euro

Cancelarul German Angela Merkel sustine ca optiunea de a exclude tari din zona euro nu este una reala, insa Grecia trebuie sa impuna regimul de austeritate si masurile de restructurare, care fac parte din acordul de bailout, in caz contrar Atena nu isi va primi ultima transa de foduri de salvare.

Presedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, declara intre timp ca este in continuare nevoie se presiuni politice in Grecia si Italia, astfel incat tarile sa isi reduca nivelul datoriilor.

Comentariile liderului german au avut  loc intr-o conversatie privata cu membrii parlamentului, potrivit surselor de la Berlin, citate de EU Observer. In plus, Merkel ar fi descris situatia din Grecia si Italia drept "fragila", scrie publicatia The Irish Times.

"Nici macar nu iau in considerare aceasta actiune, pentru ca va genera, cel mai probabil, un efect de domino, extrem de periculos pentru sistemul nostru monetar", declara Merkel, citata de publicatia irlandeza.

In schimb, oficialii sunt de parere ca austeritatea si integrarea fiscala a statelor din zona euro ar putea fi calea de ieisire din criza.

Inaintea intalnirii cu Angela Merkel de luni dupa-amiaza, Herman Van Rompuy, Presedintele Consiliului European intareste afirmatiile cancelarului german, spunand ca masurile politice trebuie sa fie si mai drastice pentru Grecia si Italia.

"Pietele financiare vad ca inca exista probleme de punere in aplicare a planurilor in Grecia si Italia. Europa trebuie sa faca presiuni mai mari asupra acestor tari, astfel incat ele sa implementeze planurile stabilite" a declarat Van Rompuy.

In plus, acesta sustine ca excluderea Greciei din zona euro ar putea di mai degraba o noua problema, decat o solutie in criza datoriilor.

#excludere tari, #grecia datorii, #merkel, #zona euro , #stiri Angela Merkel