Merkel si Sarkozy vor GUVERNUL ZONEI EURO

Marti, 16 August 2011, ora 21:02
1612 citiri
Merkel si Sarkozy vor GUVERNUL ZONEI EURO

Cancelarul german Angela Merkel si presedintele francez Nicolas Sarkozy vor formarea unui "veritabil guvern al zonei euro" si le vor propune partenerilor europeni, in septembrie, formarea acestuia, alaturi de introducerea unei taxe pe tranzactiile financiare.

Cancelarul german Angela Merkel si presedintele francez Nicolas Sarkozy vor propune partenerilor europeni, in septembrie, introducerea unei taxe pe tranzactiile financiare si formarea unui "veritabil guvern al zonei euro".

"Ministrii de Finante din Germania si Franta vor propune institutiilor europene, in septembrie, introducerea unei taxe pe tranzactiile financiare", a declarat Sarkozy intr-o conferinta de presa la sfarsitul intalnirii cu Merkel.

Cei doi lideri propun totodata crearea "unui veritabil guvern al zonei euro", care sa fie condus, pentru un mandat de doi ani si jumatate, de actualul presedinte al Uniunii Europene, Herman Van Rompuy.

Dupa discutiile de la Paris, Sarkozy a aratat ca propune, impreuna cu Merkel, ca toate cele 17 state membre ale zonei euro sa se angajeze sa isi echilibreze finantele si sa includa in Constitutii acest obiectiv pana in vara anului viitor.

Alta propunere se refera la imbunatatirea guvernantei transfrontaliere, prin intalniri bianuale ale liderilor europeni.

"Dorim sa ne exprimam vointa ferma de a apara euro si de a ne asuma responsabilitatile speciale ale Germaniei si Frantei in Europa, astfel incat sa avem un punct de vedere comun asupra tuturor problemelor", a spus Sarkozy.

Merkel a declarat pe de alta parte ca nu crede ca "euroobligatiunile pot fi de ajutor in acest moment".

Sarkozy a completat spunand ca aceste obligatiuni comune ar putea pune in pericol tarile cu ratinguri ridicate si nu pot reprezenta decat "momentul culminant al procesului de integrare".

Cei doi lideri sunt supusi presiunilor de a veni cu planuri de intarire a zonei euro si de refacere a increderii pe pietele financiare, dupa un an si jumatate de tensiuni care nu au disparut in pofida planurilor de salvare pentru Grecia, Irlanda si Portugalia.

In urma declaratiilor privind imbunatatirea coordonarii economice, preturile titlurilor Trezoreriei americane pe termen de zece ani au inversat tendinta negativa, iar randamentul acestora a scazut de la 2,3% la 2,25%.

#euro, #guvern zona euro, #intalnire merkel sarkozy, #merkel, #sarkozy , #stiri Angela Merkel