Merkel vrea cresterea competitivitatii, in zona euro

Duminica, 30 Ianuarie 2011, ora 20:22
1204 citiri
Merkel vrea cresterea competitivitatii, in zona euro

Cancelarul german Angela Merkel intentioneaza sa propuna membrilor zonei euro un "Pact de Competitivitate", care va include angajamente concrete din partea statelor de a-si imbunatati competitivitatea, potrivit publicatiei Der Spiegel citata de Mediafax.

Cancelaria germana pregateste un document in vederea propunerii unui pact de competitivitate in zona euro.

Acordul va cuprinde obligatii concrete pentru consolidarea competitivitatii, "mai ambitioase si mai stricte decat cele decise la nivelul celor 27 de state din Uniunea Europeana", mentioneaza Der Spiegel.

Pentru evaluarea eforturilor in privinta indeplinirii obligatiilor asumate de tarile uniunii monetare, Berlinul are in vedere introducerea mai multor criterii, precum unele referitoare a costurile fortei de munca pentru reducerea decalajelor dintre state in aceasta privinta, la finantarea pensiior sau la investitii.

Documentul prevede adoptarea primelor masuri in cadrul unui program de urgenta decis de Bruxelles, pe care statele zonei euro trebuie sa-l puna in aplicare in 12 luni.

El mentioneaza, de exemplu, varsta de pensionare, care trebuie adaptata la evolutia demografica, sau introducerea unui plafon limitativ pentru deficitele bugetare dupa modelul celui existent in Germania.

Membrii zonei euro dezbat suplimentarea Fondului European de Stabilitate Financiara, creat pentru ajutarea tarilor confruntate cu probleme financiare si la care, pana in prezent, nu a recurs decat Irlanda.

Guvernul german evoca trei conditii pentru a accepta suplimentarea facilitatii, respectiv introducerea de sanctiuni cu aplicare mai automata pentru statele care nu respecta regulile, angajamentul fiecarei tari de a avea finante publice solide si imbunatatirea competitivitatii pe termen lung. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

România, în topul european al unui sector economic cheie. Producția a crescut mai mult decât în zona euro
România, în topul european al unui sector economic cheie. Producția a crescut mai mult decât în zona euro
Producţia industrială în UE şi zona euro a crescut în luna februarie 2024, comparativ cu luna ianuarie 2024, iar România se numără printre ţările membre cu cele mai importante creşteri...
#angela merkel, #competitivitate, #pact de competitivitate, #zona euro , #stiri Angela Merkel