Merkel vrea sanctiuni pentru tarile cu deficite mari

Marti, 09 Martie 2010, ora 16:46
1004 citiri
Merkel vrea sanctiuni pentru tarile cu deficite mari

Cancelarul german Angela Merkel a sustinut marti ideea unui fond monetar european, insa a precizat ca acesta ar trebui sa includa un mecanism de sanctiuni, insistand totodata asupra nevoii de modificare a Tratatului de la Maastricht, relateaza AFP, citat de NewsIn. 

 

"Trebuie sa existe sanctiuni" impotriva tarilor care afiseaza deficite bugetare foarte mari, in cadrul unui eventual sistem de ajutoare financiare in zona euro, a declarat Merkel dupa o reuniune cu presedintele Eurogroup, Jean-Claude Juncker.

Merkel a mentionat ideea unei retrageri temporare a drepturilor de vot ale acestor tari in cadrul consiliului ministerial al Uniunii Europene, ceea ce nu le va permite sa ia parte la procesul decizional din UE. Ideea unui fond monetar european pentru ajutarea tarilor din zona euro ce se confrunta cu crize financiare grave este pertinenta, sustine Merkel, care a adaugat ca "desi avem propria moneda, exista motive intemeiate pentru a fi precauti".

Merkel a mai subliniat ca pentru infiintarea fondului monetar european sunt necesare o serie de modificari ale Tratatului de la Maastricht. Motivul pentru care este necesara schimbarea Tratatului de la Maastricht este clauza ce prevede ca un stat al zonei euro nu poate primi finantare de urgenta din partea celorlalte, a explicat cancelarul.

#deficite, #finantare, #sanctiuni, #ue , #stiri Angela Merkel