Principalii lideri europeni dau asigurari ca economia UE este sanatoasa si sustin transparenta

Miercuri, 30 Ianuarie 2008, ora 09:53
1211 citiri
Principalii lideri europeni dau asigurari ca economia UE este sanatoasa si sustin transparenta

Cei cinci principali lideri europeni au adoptat marti seara, la Londra, dupa o reuniune rapida si controversata concentrata pe criza financiara actuala, o pozitie comuna, dand asigurari ca economia continentului este sanatoasa si sustinand transparenta pietelor, relateaza AFP.

Premierul britanic Gordon Brown i-a primit pe ceilalti lideri europeni din G8 - presedintele francez Nicolas Sarkozy, cancelarul german Angela Merkel si premierul demisionar italian Romano Prodi - si pe presedintele Comisiei Europene Jose Manuel Barroso, pentru a linisti statele mici ale Uniunii Europene, nemultumite pentru ca nu au fost invitate.

Mai multi lideri europeni nu au vazut cu ochi buni aceasta reuniune. Ministrul sloven de finante Andrej Bajuk, a carui tara asigura in prezent presedintia UE, a facut apel marti ca discutiile sa fie purtate "in cadrul institutiilor europene", iar deciziile sa fie luate de cei 27 de membri.

Dupa doua ore de discutii destinse si o fotografie de grup in fata Downing Street si inainte de cina, cei cinci au si-au prezentat parerile, date deja publicitatii in ultimele zile de colaboratorii lor.

Ei au conchis ca "bazele economiilor europene raman solide" si si-au exprimat speranta ca "cele mai urgente probleme" generate de criza actuala au fost "atenuate" prin "actiuni coordonate". Dar "este nevoie de prudenta", au avertizat ei.

Pentru a "reconstrui increderea", aspect crucial in astfel de crize, este nevoie de mai multa "transparenta a pietelor, institutiilor si instrumentelor financiare", considera cei cinci oficiali.

Primele vizate sunt agentiile de evaluare, care au dat note bune produselor bancare complexe, bazate pe active riscante, cum s-a intamplat in cazul subprimelor americane.

In pofida apelurilor Parisului si Romei pentru o reglementare mai stricta si imediata a acestui sector, cei cinci s-au limitat sa avertizeze dupa minisummit: "Desi preferam solutiile pietei, daca jucatorii de pe piata se dovedesc inapti sau reticenti sa rezolve rapid problemele, suntem pregatiti sa examinam solutii de modificare a reglementarilor".

Ei au cerut si o "dezvaluire prompta si completa a pierderilor bancare (...) care va permite reducerea incertitudinii".

Suspiciunile reciproce care persista din vara in legatura cu gradul de expunere la criza creditelor din Statele Unite au afectat pietele. Una dintre "victimele" acestei tendinte a fost Northern Rock, care a trebuit sa ceara ajutorul bancii centrale britanice, Bank of England, in luna septembrie.

Cei cinci lideri au discutat si despre o posibila extindere a rolului Fondului Monetar International (FMI) in controlul stabilitatii financiare, o idee favorizata de Brown. FMI si Forumul pentru Stabilitate Financiara, o alta instanta internationala, urmeaza sa prezinte un raport in legatura cu criza in primavara.

Ei au facut aluzie si la transparenta fondurilor speculative, tema favorita a lui Merkel si la criteriile de lichiditate a bancilor, sustinute de Paris.

Frauda de la Societe Generale, care ocupa prima pagina a ziarelor din intrega lume nu s-a aflat, insa, in centrul dezbaterilor, a asigurat Sarkozy. Comentand acest dezbateri, presedintele francez s-a declarat "bucuros de unitatea manifestata" marti.

"Nu acceptam ca lipsa de transparenta sa afecteze cresterea economica de care avem nevoie pentru a asigura locuri de munca pentru toata lumea", a declarat el, avertizand ca numai aceasta transparenta ar putea impiedica "reaparitia tentatiilor protectioniste", de care este acuzata Franta adesea.

<b>Bloombiz.ro Newsletter </b>

Aboneaza-te la <a href=http://newsletter.vodanet.ro/gateway/?a=YT1CbG9vbWJpel8xMiZiW109aW5mb2Jsb29tYml6XzE4 target=_blank>newsletter-ul infoBloombiz</a> ca sa primesti in fiecare dimineata, prin e-mail, ultimele informatii legate de companii, afaceri, economie, piata imobiliara, plasamente financiare, cariere si lifestyle.