Sarkozy si Merkel nu renunta la Grecia

Joi, 15 Septembrie 2011, ora 12:11
1953 citiri
Sarkozy si Merkel nu renunta la Grecia

Presedintele francez, Nicolas Sarkozy, si cancelarul german, Angela Merkel, au declarat ca sunt convinsi ca Grecia va ramane in zona euro, in contextul in care se confrunta cu presiuni din partea liderilor internationali, care solicita Germaniei si Frantei sa isi intensifice eforturile impotriva crizei datoriilor suverane.

Moneda euro s-a apreciat, imediat dupa anuntul facut de liderii celor mai mari economii din Europa, dat publicitatii dupa ce au discutat cu prim-ministrul grec George Papandreou.

Acesta si-a luat angajamentul ca statul elen va indeplini obiectivele de reducere a deficitului, o conditie principala, impusa de autoritatile internationale, inainte de a oferi Greciei un nou plan de salvare.

Planul a fost promis grecilor de reprezentanti ai guvernelor de la Atena, Berlin si Paris.

Declaratiile facute de Merkel si Sarkozy sunt un lucru bun, este de parere John Doyle, un strateg din cadrul firmei Tempus Consultaning Inc, de la Washington.

"In acest moment sunt doar cuvinte, dar datorita lor, vedem cum euro se apreciaza, in raport cu dolarul".

Guvernele europene si-au propus sa ratifice intelegerea de la 21 iulie, referitoare la consolidarea fondului destinat reducerii datoriilor din zona euro si la extinderea planului de salvare destinat Greciei.

"Sarkozy si Merkel sunt convinsi ca viitorul Greciei este in zona euro", se arata in declaratia franceza, citata de Bloomberg.

Moneda euro a avansat, in raport cu dolarul, pana la un curs valutar 1,3752 dolari/euro, la ora 4 p.m., in tranzactiile desfasurate la New York, in timp ce contractele futures in euro au castigat 2,6%.

Calatoriile lui Geithner

Secretarul Trezoreriei, Timothy F. Geithner, va merge in Polonia, la Wroclaw, si a spus ca va participa pentru prima data la o sesiune de afaceri a Uniunii Europene Economice si Financiare a Consiliului.

Premierul chinez Wen Jiabao a cerut ieri si altor tari sa "isi puna ordine in lucruri".

Presedintele Comisiei Europene, Jose Barroso, a declarat ca a fost foarte aproape sa propuna ca optiuni vanzarile comune de obligatiuni din zona euro, punand oficialii de la Bruxelles pe un curs de coliziune cu Germania.

"Comisia va prezenta, in curand, optiunile referitoare la introducerea euroobligatiunilor", a declarat Barroso, la Parlamentul European din Strasbourg, recent, determinand aplauze de la parlamentarii care sustin ideea.

"Unele dintre aceste optiuni ar putea fi puse in aplicare, in ceea ce priveste tratatul actual, in timp ce altele ar necesita modificarea tratatului."

Premierul grec, Papandreou s-a angajat sa adopte politicile cerute de Uniunea Europeana si de Fondul Monetar International, pentru a putea primi fondurile destinate planului de salvare.

"Sunt sceptic ca acest lucru va contribui la asigurarea pietelor", considera Tullia Bucco, un economist din cadrul UniCredit Global Research, din Milano.

"Calea catre punerea in aplicare a celui de-al doilea pachet de ajutor este inca destul de lunga si se poate dovedi accidentata", mai crede economistul.

Cabinetul grec a aprobat, in aceasta luna, masuri pentru a ajuta la atingerea obiectivelor care stabilesc un deficit de 17,1 miliarde de euro (echivalentul a 23,6 miliarde de dolari) in 2011 si 14,9 miliarde de euro in 2012, acoperind un deficit de 2 miliarde de euro pentru acest an.

Pe 10 septembrie, Papandreou a declarat ca prioritatea guvernului este sa “salveze tara de la faliment” si a spus ca va face tot ce este necesar pentru a-si indeplini obiectivele.

Introducerea programelor de austeritate este “indispensabila pentru a stabili o crestere durabila si echilibrata in Grecia. Succesul planului elen va conferi stabilitate in zona euro”, se arata in declaratia de la Paris.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#criza datoriilor, #euro, #grecia, #grecia zona euro, #merkel grecia, #sarkozy grecia , #stiri Angela Merkel