Sarkozy vrea o Trezorerie europeana pentru administrarea datoriilor

Joi, 06 Ianuarie 2011, ora 23:46
1278 citiri
Sarkozy vrea o Trezorerie europeana pentru administrarea datoriilor

Franta va trimite autoritatilor UE un raport care propune infiintarea unei Trezorerii europene, incepand cu Germania si Franta, care sa administreze datoriile statelor, a declarat joi presedintele Nicolas Sarkozy, potrivit Mediafax.

Ideea face parte din 16 propuneri de imbunatatire a coordonarii politicii economice in Europa, prezentat lui Sarkozy de Constance Le Grip si Henri Plagnol, membri in Parlamentul Frantei, respectiv in Parlamentul European. Raportul va fi inmanat presedintelui Consiliului European, Hermann Van Rompuy.

Sarkozy a sustinut oficial punctul de vedere al cancelarului german Angela Merkel, care s-a opus ideii emisiunii de obligatiuni comune ale zonei euro. El a aratat ca ideea ar putea fi reluata atunci cand politica economica europeana va fi mai bine integrata.

Raportul prezentat lui Sarkozy sugereaza ca formarea unei Trezorerii pan-europene sa inceapa cu Germania si Franta si sa includa ulterior alte tari din zona euro care respecta prevederile Pactului de Stabilitate si crestere in domeniul bugetar.

"Propunem analizarea posibilitatii crearii, pe termen mediu, a unui organism care sa administreze in comun datoriile tarilor din zona euro, ceea ce ar fi un pas logic dupa infiintarea monedei unice", se arata in raport.

La inceput, emisiunile Trezoreriei europene "ar fi rezervate numai tarilor virtuase, sau limitate la datoriile acceptate de pactul de stabilitate".

Chiar si pasul initial poate fi facut doar daca Parisul va convinge Germania de capacitatea Frantei de a tine sub control deficitul public, potrivit raportului. In final, crearea eurobondurilor va permite Uniunii sa se doteze cu o capacitate de finantare care beneficiaza de cea mai buna avizare.

Raportul noteaza sa acesta este un obiectiv sustinut si de ministrul de Finante italian, Guilio Tremonti, si Jean-Claude Juncker, seful Eurogroup. 

#sarkozy, #trezorerie, #ue, #datorii, #state , #stiri Angela Merkel