Seful Comisiei Europene se opune propunerii franco-germane de liberalizare a pietei energetice

Joi, 13 Martie 2008, ora 14:24
1189 citiri
Seful Comisiei Europene se opune propunerii franco-germane de liberalizare a pietei energetice

Presedintele Comisiei Europene (CE), Jose Manuel Barroso a spus, joi, ca se opune propunerii franco-germane privind liberalizarea pietei energetice si a reiterat dorinta sa de separare a productiei si a retelelor de distributie, consemneaza AFP. "Propunerea Germaniei si a Frantei cu privire la deschiderea grupurilor energetice nu este suficienta", a comentat, intr-un interviu dat cotidianului german Handelsblatt, seful CE. Barroso a acordat un interviu pentru sase ziare europene, in contextul in care joi se deschide un summit european la Bruxelles.


Comisia considera ca metoda optima de garantare a concurentei este separarea activitatilor de productie si de furnizare de energie electrica, pe de o parte si de transport, pe de alta parte.


Oficialii de la Paris si cei de la Berlin, sustinuti si de reprezentantii unor alte tari membre ale Uniunii Europene (UE), au propus un model alternativ care prevede separarea activitatilor de retele de alte activitati, dar si ramanerea acestora in cadrul grupului.


"Am incredere ca pana la urma vom reusi sa separam complet grupurile energetice", a declarat Barroso.


Pozitia CE este consolidata de decizia anuntata luna trecuta de al doilea grup energetic german, E.ON, privind cedarea retelelor sale de inalta tensiune. Marea Britanie si Olanda, printre altele, sustin propunerile oficialilor de la Bruxelles.


Barroso nu este de acord cu Germania nici in ceea ce priveste un alt dosar energetic, privitor la facilitatile acordate anumitor industrii in sistemul european al schimbului de drepturi de poluare. "Ar fi o greseala grava sa decidem in prezent care sunt masurile concrete de protectie si sa stabilim industriile care vor avea de profitat", a declarat Barroso.


Cancelarul german Angela Merkel a aparat mai multe industrii, printre care industria chimica si cea siderurgica, pentru care a cerut certificate gratuite, pentru a evita penalizarea acestora de catre concurenta internationala.