Statele UE se pregatesc impotriva crizei datoriilor suverane

Joi, 13 Ianuarie 2011, ora 22:09
1385 citiri

Statele Uniunii Europene (UE) vor pregati, pana in martie, cand este programata o reuniune a liderilor UE, un "pachet cuprinzator" pentru combaterea crizei datoriilor suverane, a declarat, joi, ministrul german de Finante, Wolfgang Schaeuble, potrivit Mediafax.

Ministrii europeni de Finante vor discuta detaliile acestui program "ambitios" intr-o reuniune programata saptamana urmatoare la Bruxelles, insa acestea nu vor fi definitivate la momentul respectiv, a spus Schaeuble.

"Lucram la un pachet cuprinzator ca sa nu ne gasim in situatia ca la fiecare cateva luni sa incepem noi discutii. O decizie fundamentala va fi luata in martie", a afirmat el.

Germania inclina spre o sustinere mai mare pentru tarile indatorate din zona euro, dupa ce salvarea Greciei si Irlandei, masurile de auteritate bugetara si un acord pentru un mecanism anticriza permanent nu au reusit sa convinga investitorii.

In prezent, sunt luate in considerare ajutarea Portugaliei, dobanzi mai mici la imprumuturi pentru tarile cu probleme si garantii pentru indatorarea excesiva, potrivit unor surse apropiate discutiilor.

Incapacitatea fondului de 440 de miliarde de euro, infiintat pentru ajutarea statelor cu probleme financiare din zona euro, de a-si mobiliza integral resursele este problematica, considera Schaeuble, intrucat se poate crea impresia pe plan international ca in realitate ar putea fi disponibila si numai jumatate din suma. Pentru eliberarea fondurilor in intregime ar fi necesare garantii suplimentare sau mai mult capital, astfel incat sa nu-i fie afectat ratingul maxim, a adaugat ministrul.

Liderii europeni trebuie sa gaseasca o modalitate de a face disponibile integral fondurile de 750 de miliarde de euro, care includ 250 de miliarde de la Fondul Monetar International si 60 de miliarde de euro de la Comisia Europeana, considera seful finantelor Germaniei.

Cancelarul Angela Merkel a declarat, miercuri, ca Germania va face orice este necesar pentru a sustine euro, inclusiv in privinta fondului destinat sustinerii statelor din zona euro.

#datorii suverane, #criza, #state ue, #euro, #zona euro, #investitori , #stiri Angela Merkel