Statele Unite ale Europei, o solutie fortata?

Luni, 22 August 2011, ora 15:30
1517 citiri
Statele Unite ale Europei, o solutie fortata?

Liderii europeni ar putea fi impinsi de la spate de catre pietele volatile catre o uniune fiscala, mai repede decat au anticipat. Aceasta graba se datoreaza lipsei de idei privind modalitatile de rezolvare a crizei datoriilor suverane din zona euro, sunt de parere analistii.

"Statele Unite ale Europei nu ar fi nicidecum mai puternice decat statele individuale, asa cum cred unii, ci reprezinta un pas pe care politicienii l-au pregatit, dar catre care se indrapta acum fortat, in loc sa controleze procesul", a declarat pentru CNBC Neil Dwane, seful pe investitii in Europa al RCM.

In ultimele zile, cancelarul german Angela Merkel parea sa adopte o pozitie mai blanda fata de problema eurobondurilor, dar a subliniat ca nu reprezinta o optiune in acest moment.

"Tot ce face cancelarul german acum este sa realizeze ca politicienii sunt impinsi de piete spre solutii cu care nu sunt intocmai de acord", sustine Frank Engels, reprezentant Barclays Capital.

Integrarea fiscala, "ultimul joc"

Chiar daca economistii au avertizat deja ca pietele ii vor forta pe liderii europeni sa ia masuri extreme, Engels este de parere ca acestia au nevoie sa puna la punct infrastructura pentru asigura un mediu propice aparitiei unei uniuni fiscale.

"Exista un consens privind un eventual pas catre o uniune fiscala comuna, catre o abordare coordonata a politicilor fiscale si economice, insa momentul nu a venit inca. Pentru inceput, trebuie puse bazele din punct de vedere politic si legal, si abia apoi sa se faca miscarea. Acesta este mesajul pe care Merkel vrea sa il transmita pietelor", sustine Engels.

Atitudinea cancelarului german nu este una de refuz total, ci de de un refuz in acest moment, cu rezerva ca s-ar putea realiza in viitor, spune specialistul.

Acesta sustine ca o interventie continua a BCE pentru a asigura o implementare a reformelor fiscale si economice in tarile "periferice" ar putea linisti pietele pe termen scurt, insa o centralizare fiscala si o consolidare economica in zona euro ar putea fi "ultimul joc".

Engels avertizeaza ca, daca BCE nu intervine pe piete pana la implementarea cu succes a reformelor fiscale, structurale si economice de catre tari ca Spania, Portugalia, Irlanda si chiar Grecia, datoriile vor creste considerabil, in continuare.

#eurobonduri, #merkel, #statele unite ale europei, #uniune fiscala, #zona euro , #stiri Angela Merkel