SUA saluta angajamentele remarcabile din G20

Vineri, 03 Aprilie 2009, ora 09:44
1229 citiri
SUA saluta angajamentele remarcabile din G20

Statele Unite au salutat angajamentele "remarcabile" asumate de liderii din G20 joi, iar cancelarul german Angela Merkel a spus ca s-a ajuns la un "compromis istoric in conditiile unei crize iesite din comun", relateaza AFP.

"Suntem multumiti. Este o suma remarcabila de angajamente", a spus oficialul american. Cancelarul german Angela Merkel a declarat joi ca acordul gasit la G20 reprezinta un "compromis istoric in conditiile unei crize iesite din comun", relateaza AFP.

Potrivit lui Merkel, negocierile dintre lideri au fost "dure", mai ales din cauza divergentelor dintre SUA, Marea Britanie si Japonia, pe de o parte, si Franta si Germania, de cealalta parte, pe tema unei cresteri a relansarii bugetare, favorizata de primii, dar respinsa de ceilalti.

Insa discutiile au fost marcate si de "o dorinta de compromis si un adevarat spirit de camaraderie", a subliniat Merkel.

Presedintele francez Nicolas Sarkozy s-a declarat "multumit" de rezultatele inregistrate la summitul G20 in materie de reglementare a sistemului finciar international, "rezultate dincolo de ce ne puteam imagina".

"Tarile din G20 au decis sa reformeze in profunzime organizarea financiara internationala, ceea ce nu s-a mai facut de la acordurile Bretton Woods din 1945", a spus el.

"Exista un angajament din partea sefilor de state si de guverne pentru consolidarea reglementarii si a supervizarii activitatilor financiare, era o prioritate pentru Germania si Franta, aceasta prioritate este preluata ca unul dintre obiectivele sefilor de state si de guverne", a adaugat el.

"De acum s-a stabilit ca lacunele din reglementare s-au aflat la originea crizei financiare", a conchis Sarkozy.

Presedintele rus Dmitri Medvedev a declarat ca acordul de la summit este "un pas in directia buna". Presedintele CE, Jose Manuel Barroso, a salutat rezultatul "mai ambitios decat se astepta".

"Daca priviti concluiziile summitului, este corect sa spunem ca sunt mai ambitioase decat ne asteptam", a declarat Barroso, dupa summit.

Ele sunt rezultatul unei "munci asidue" si al unei "actiuni colective", care vor permite repunerea economiei mondiale "pe picioare" in urmatoarele luni. "Am spus ce vom face, acum vom face ceea ce am spus", a promis Barroso. 

#summit, # G20, # criza, # negocieri , #stiri Angela Merkel