Taxa asupra bancilor din Germania ar putea aduce 1 miliard euro pe an

Marti, 23 Martie 2010, ora 11:32
1156 citiri

Taxa asupra sectorului bancar pe care guvernul german intentioneaza sa o instituie va aduce aproximativ un miliard euro pe an, potrivit estimarilor din presa de marti, iar banii ar urma sa fie folositi la crearea unui fond pentru sustinerea bancilor in caz de nevoie, transmite NewsIn, care citeaza AFP.

Cotidianul economic Handelsblatt a avansat aceasta valoare, pe baza calculelor coalitiei aflate la putere, indicand ca liberalii si conservatorii au incheiat duminica un acord vizand taxa asupra bancilor, ale carui detalii nu au fost inca facute publice.

Acordul care prevede, potrivit ziarului, constituirea progresiva a unui fond care sa contribuie la sustinerea bancilor in caz de criza ar urma sa fie adoptat saptamana viitoare de consiliul ministrilor.

Pe de alta parte, cotidianul Frankfurter Allgemeine Zeitung sustine ca fondul va avea, la final, un volum cuprins intre 1% si 2% din produsul intern brut (PIB) al Germaniei, respectiv intre 25 si 50 miliarde euro.

Germania, care a acordat sume importante pentru sustinerea bancilor intre 2008 si 2009, vrea sa nu mai fie nevoita sa recurga la banii contribuabililor in cazul unei crize, ci sa le faca pe banci sa plateasca ele-insele, stimulata de alte tari, precum SUA, care iau in calcul modele similare.

Mai multe personalitati politice din Germania au lasat sa se inteleaga in ultimele zile ca bancile care-si asuma cele mai multe riscuri ar urma sa plateasca taxe mai mari.

Pe 14 martie, cancelarul Angela Merkel declara ca Germania are in vedere mai multe optiuni, intre care si introducerea unei taxe pentru banci, pentru a se asigura ca pe viitor contribuabilii nu vor fi nevoiti sa plateasca pentru riscurile asumate de institutiile bancare.

"Analizam in prezent concluziile pe care trebuie sa le tragem in urma crizei. Una dintre ele ar putea fi o taxa ce depinde de riscurile luate de o banca si de gradul ei de integrare (in sistemul bancar)", a spus Merkel.

Anterior, un aliat al cancelarului propusese impunerea unei taxe de 0,1% din activele bancilor, pentru a acoperi partial finantarea planurilor de salvare.

#taxa, #banci, #germania, #miliard, #euro , #stiri Angela Merkel