Tratatul de la Lisabona, modificat pentru a preveni crizele financiare

Vineri, 29 Octombrie 2010, ora 09:52
1167 citiri
Tratatul de la Lisabona, modificat pentru a preveni crizele financiare

Liderii din Uniunea Europeana au fost de acord, joi seara, dupa opt ore de negocieri, cu propunerea franco-germana de modificare a Tratatului de la Lisabona, astfel incat acesta sa aiba prevederi care sa permita tarilor din zona euro sa se puna la adapost de noi crize financiare, precizeaza NewsIn.

"Am luat decizii importante pentru a intari euro" si am "tras invatamintele" necesare din experienta trecutului, a declarat presedintele UE, Herman Van Rompuy. Sefii de stat si de guvern au negociat opt ore, negocieri calificate de cancelarul german, Angela Merkel, ca fiind "dure", pentru ca in final sa se puna de acord pentru a desfasura "consultari" in vederea unei revizuiri a tratatului.

Van Rompuy va avea misiunea ca pana la summitul din decembrie sa discute cu fiecare tara in parte despre metoda de reformare a tratatului si natura acestui mecanism destinat sa previna alte crize financiare.

Obiectivul principal al acestei manevre este crearea unei plase de securitate permanente pentru tarile din grupul euro care s-ar afla in mare dificultate, cum a fost Grecia in primavara, avand ca scop asigurarea pietelor.

In actuala forma, Tratatul de la Lisabona stipuleaza ca o tara europeana nu poate fi salvata de la faliment de catre partenerii ei.

Berlinul nu a obtinut insa sprijin pentru propunerea de a suspenda dreptul de vot al tarilor care ar incalca regulile financiare europene, intrucat aceasta propunere ar fi presupus o schimbare mai radicala a Tratatului.

Insusi presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, s-a impotrivit acestei propuneri.

Franta si Germania, puterile dominante din UE, initial s-au lovit de ostitilitatea partenerilor in ceea ce priveste amendarea Tratatului pentru a crea o structura permanenta al carei scop ar fi o mai buna administrare a crizelor generate de indatorare, intarirea stabilitatii financiare si sprijinirea monedei euro.

Majoritatea liderilor se opuneau unor schimbari radicale a Tratatului, dupa ce acesta a fost negociat opt ani si a intrat in vigoare abia in urma cu zece luni.

Orice schimbare a tratatului UE trebuie sa fie aprobata unanim de toate statele membre, fie prin vot parlamentar, fie prin referendum.

De asemenea, Parlamentul European trebuie sa-si dea acordul.

Liderii au acceptat in cele din urma, in unele cazuri cu mari reticente, ca sunt necesare mici amendamente pentru a proteja euro.

Procesul de ratificare a modificarilor aduse la tratat ar urma sa fie incheiat pana la mijlocul anului 2013.

Statele membre vor sa recurga la articolul 48-6 din tratat, care prevede o procedura accelerata de revizuire a tratatului, ceea ce ar putea permite evitarea organizarii de referendumuri.

#tratat, #crize, #financiare , #stiri Angela Merkel