Trebuie sa evitam iesirea Greciei din zona euro -Merkel

Marti, 13 Septembrie 2011, ora 14:14
1325 citiri
Trebuie sa evitam iesirea Greciei din zona euro -Merkel

cancelarul Germaniei, Angela Merkel, sustine ca trebuie evitata cu orice pret iesirea Greciei din zona euro, pentru ca acest lucru ar cauza un "efect de domino"

"Folosim toate instrumentele pe care le avem pentru a preveni asa ceva. Trebuie sa evitam orice proces turbulent in privinta euro", a afirmat Merkel la postul de radio RBB, intrebata daca intrarea Greciei in incetare de plati ar condamna euro.

Merkel a numit "istorica" provocarea pe care o are de depasit Europa si a adaugat ca trebuie facut totul pentru a mentine zona euro intacta "deoarece s-ar inregistra efecte de domino foarte rapid".

"Intr-o uniune monetara cu 17 membri, putem avea un euro stabil doar daca prevenim procesele turbulente. Astfel, principala noastra prioritate este sa evitam o intrare dezordonata in incetare de plati, deoarece nu ar afecta numai Grecia. Ar exista un pericol foarte mare sa fie afectate multe alte tari", a spus Merkel.

Cancelarul a facut aceste declaratii dupa ce ministrul Economiei, Philipp Roesler, seful unui partid mai mic din coalitia de guvernare din Germania, a afirmat ca "pentru stabilizarea euro nu trebuie sa mai existe niciun tabu".

Merkel a afirmat ca toata lumea ar trebui sa-si masoare cu atentie cuvintele pentru a evita amplificarea volatilitatii pe pietele financiare.

Germania este "angajata fara rezerve" in privinta euro, iar tara a beneficiat enorm de pe urma monedei unice, a adaugat cancelarul.

Europa nu va putea evita revizuiri ale Tratatului de la Lisabona pe termen mediu, a spus Merkel, pentru ca statele care incalca reglementarile fiscale sa fie pedepsite.

"Pana acum, de exemplu, daca statele incalcau Pactul de Stabilitate si Crestere, nu puteau fi trimise in fata Curtii de Justitie", a spus seful executivului german.

Merkel si-a exprimat increderea ca poztia "stabila" a Germaniei in privinta Bancii Centrale Europene nu se va schimba dupa plecarea lui Juergen Stark, membru in consiliul executiv al institutiei. Stark va fi inlocuit de secretarul de stat din Ministerul de Finante Joerg Asmussen, ale carui opinii in privinta politicii monetare sunt in mare parte necunoscute.

#angela merkel grecia, #iesire grecia zona euro, #grecia, #euro , #stiri Angela Merkel